10 ? 18 yaş grubu yüzücülerin beslenme bilgi düzeyleri ile bazı parametrelerin ilişkisinin saptanması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma 10 ? 18 yaş grubu 23'ü kız, 24'ü erkek toplam 47 lisanslı yüzücü ile yapılmıştır. Beslenme bilgi düzeylerini tespit etmek ve bazı parametrelerle (beslenme alışkanlıkları, antropometrik ölçümler) ilişkisinin saptanması amacıyla, İstanbul'da özel bir okulun spor kulübünde yürütülmüştür. Sporcuların ortalama yaşları 14,13±2,97'dir. Sporcuların %76'sı sporcu beslenmesi konusunda bilgisi olduğunu belirtmiştir. Genel beslenme bilgisi puanı,10 üzerinden 7,32±1,52, sporcu beslenmesi puanı, 10 üzerinden 6,85±1,06 olarak tespit edilmiştir. Sporcuların beden kitle indeksleri (BKI) ortalamaları; kız sporcularda 20,14±1,92, erkek sporcularda 20,33±2,33olarak belirlenmiştir. Yaş gruplarına göre bakıldığında 10 ? 14 yaş grubu sporcuların BKI değerleri, 19,7±2,34, 15?18 yaş grubu sporcuların BKI değerleri 20,57±1,93 olarak bulunmuştur. Yaş grupları ve cinsiyetlere göre BKI değerleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Vücut yağ yüzdelerine bakıldığında kız öğrencilerin yağ yüzdeleri erkeklerden, 15 ? 18 yaş grubu öğrencilerin yağ yüzdeleri 10 ? 14 yaş grubundan anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p<0,05). Sporcuların beslenme bilgi düzeyleri ile beslenme alışkanlıkları ve antropometrik ölçümleri karşılaştırılmış, aralarında önemli bir ilişki bulunamamıştır ( p>0,05). Sonuç olarak sporcuların beslenme alışkanlıklarında iyileştirilmesi gereken noktalar olduğu saptanmış olup; yaşam boyu sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmalarının hem büyüme ve gelişmelerine, hem yetişkinlikteki sağlıkları üzerinde hem de yaptıkları sporda performansları üzerinde olumlu etkileri olacaktır. Bu nedenle; sporcular, antrenörler ve ailelere beslenme konusunda uzman kişilerden etkin eğitimler verilmesi uygun olacaktır. Bu konuda daha geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. This research is carried out in a sports club of a private school in Istanbul to identify the levels of nutrition knowledge and compare some of the parameters (the nutritional habits, anthropometric measurements) of 10 ? 18 years old 23 girls, 24 boys, in total 47 swimmers. The average age of the swimmers is 14,13±2,97. 76% of the swimmers stated that they have knowledge about sportsman nutrition. General nutrition knowledge point is determined as 7,32±1,52, sportsman nutrition point is determined as 6,85±1,06. The body mass index of the swimmers (BMI) is determined as 20,14±1,92 for the girls and 20,33±2,33 for the boys. Looking at age groups, the BMI values of the swimmers aged 10-14 is 19,7±2,3419,7±2,34, and the BMI values of the swimmers aged 15-18 is found as 20,57±1,93. There is no significant difference between the BMI values of the age groups and the genders (p>0,05). Looking at fat percentages, it is found that the fat percentage of the girls are higher than the boys and 15-18 years old students? fat percentages are significantly higher than 10-14 years old students group (p<0,05). The levels of nutrition knowledge and the eating habits and anthropometric measurements of the swimmers are compared, and no relationship could be found in general (p>0,05). As a result, it is determined that there are points in the nutrition habits of the swimmers that should be improved. Acquiring life-long healthy eating habits will help them both grow and have a healthy adulthood as well as having positive effects on the sport they are doing. Thus, it would be appropriate for experts to train the sportsmen, coaches and families about nutrition. Large-scale studies are needed on this issue.
Collections