Tip 1 diyabetli çocuk ve adölesanlarda tatlandırıcılar ve şekerli besinlerin tüketim durumu
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışma Tip 1 Diyabetli çocuk ve adölesanların tatlandırıcı ve şekerli besin tercihlerini ve tüketim durumlarını belirlemek amacı ile planlanıp yürütüldü.Çalışmaya İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Büyüme, Gelişme ve Endokrin Bilim Dalı'nda izlenen 8-18 yaşları arasında 103'ü erkek, 97'si kız toplam 200 diyabetli çocuk ve adölesan alındı. Çocukların ağırlık ve boy uzunlukları ölçüldü. Beden Kitle İndeksleri hesaplandı. Demografik ve tatlandırıcı ile ilgili özellikler, önceden hazırlanan bir anket formu ile elde edildi. Bulgular SPSS 15 paket programı ile değerlendirildi.Büyük çoğunluğunun büyüme ve gelişmeleri normal olan diyabetli çocuk ve adölesanların, günde ortalama 5 tablet tatlandırıcı tükettikleri belirlendi. Tüm yaş gruplarında tatlandırıcı kullanımı benzerdi. İçecek olarak %71 oranında light/diyet gazlı içecekleri tercih eden çocukların, şekerli ve tatlı türünden besin olarak diyet ya da normal farketmeksizin 1. sırada şeker, reçel ve krem çikolata; 2. sırada da dondurmayı tercih ettikleri gözlendi.Çalışmaya katılan Tip 1 diyabetli çocuk ve adölesanların tatlandırıcıyı önerilen sınırlar içinde tükettikleri, içecek olarak diyet içecekleri seçtikleri; ancak şekerli besin tüketiminde hem normal, hem de diyet ürünleri tercih ettikleri görüldü.Tip 1 diyabetli çocuk ve adölesanların, ailelerinin tatlandırıcı ve şekerli besin tüketimleri konusunda bilinçlendirilmesinin yararlı olacağı sonucuna varıldı. Study 1 is planned and proceeded to analyze the preferences and consumptions of the diabetic children and adolescents on sweeteners and sugary foods. The focus group has been selected from Istanbul University , Istanbul Medicine Faculty at Growing and Endocrine Department of Main Branch of Children Health and Illness, aged between 8-18, total of 200 diabetic children and adolescents who are 103 of boy and 92 girl. The weight and height of the children have been measured and their body mass index has been calculated. Demographic and sweetener features have been obtained from the questionnere form which has been prepared and submitted previously and the results have been evaluated by the SPSS 15 program. It has been observed that most of the diabetic children and adolescents with normal growing and developed , have been consuming average of 5 pcs of sweeteners a day. Moreover, it has been examined that 71% of the children prefered diet / light fizzy drinks, also choose sugar , jam and cream chocolate as a first preference no matter if it is diabetic or not ; it is also observed that ice cream has been preferred in 2nd choice. It is been also found out that participants of those Type 1 diabetic children and adolescents are consuming the right amount of sweeteners as they are suggested while prefering light/diet beverages. However it s been observed that they prefer both diabetic and normal food on sugary food consuming as well. As a result , it is been concluded that it will be quite useful to make the families of those Type 1 diabetic children and adolescents more awareness about sweeteners and sugary foods
Collections