Polikliniğe başvuran obez kadınların çalışıp-çalışmama durumlarının beslenmelerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Şişmanlık (obezite) diyetle alınan fazla kalorinin vücutta yağ depolarını artırmasıyla karakterize olan bir sağlık problemidir. Şişmanlığın temelinde beslenmede yapılan yanlış uygulamalar yer almaktadır. Kişilerin beslenme alışkanlıklarının dışında, yaşam şekilleri de şişmanlığın oluşumunda etkendir. Bu çalışmanın amacı obez kadınların çalışma durumlarının beslenmelerine etkisini saptamaktır. Bu çalışma 2010-2011 yılları arasında İstanbul' da bulunan özel bir hastanenin diyet polikliniğine başvuran, obez, 18 yaş üstü 103 gönüllü kadın üzerinde yapılmıştır. Çalışmaya dahil edilen obez kadınlar çalışan ve çalışmayan grup olmak üzere ikiye ayrılıp; kadınların demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, spor yapma durumları, vücut ağırlıkları, BKI ve B/K oranı değerleri karşılaştırılmıştır. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesi SPSS 15.0 paket programı ile yapılmıştır. Gruplarının karşılaştırılmasında Student's t-testi, Ki-kare testi ve Fisher's Exact Ki-Kare testi uygulanmıştır. P<0,05 düzeyi anlamlı olarak kabul edilmiştir. Araştırmaya katılan kadınların %35,9'u çalışan, %64,1'i çalışmayan kadından oluşmaktadır. Çalışan kadınların BKI ortalamaları 31,44±5,41 kg/m², çalışmayan kadınların 35,53±7,17 kg/m² bulunmuştur. Çalışan kadınların ana ve ara öğün tüketimleri ve öğün atlama durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Fakat öğün atlama nedenlerine bakıldığında anlamlı bir fark bulunmaktadır. Çalışan kadınlar iş yoğunluğundan, çalışmayan kadınlar ise geç kalktığı için öğün atlamaktadırlar. Çalışmaya katılan kadınların stres durumlarında beslenmelerinde anlamlı bir fark bulunmamakla birlikte, her zamankinden daha sık yerim seçeneği yüksektir. Çalışan kadınlarda her hangi bir sporla uğraşan kadın yüzdesi, çalışmayan kadınlara oranla daha yüksektir(%24,3). Bu çalışmada çalışan kadınların beslenmelerine daha az dikkat ettikleri ve fiziksel aktivitelerinin daha az olduğu sonucu çıkması beklenirken, tam tersi olarak çalışan kadınların beslenmelerine daha fazla dikkat ettikleri ve daha çok sporla uğraştığı sonucu elde edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Beslenme, Şişmanlık, Fiziksel Aktivite, Çalışma Durumu Obesity is a health problem which arise with the increase of fat storage in a body. The aim of this study was to determine the effect of employment status of obese women on their nutrition habits. This study, which involves 103 over 18 years old obese women living in Istanbul. The participants were departed to two groups according to their working and non-working status. In this study, demographic charecteristiscs, eating habits, exercise habits, body weight, BMI and W/H averages of women were calculated. These datas, we used SPSS 15.0. The value of P<0,05 is admitted significant. 35,9% of the women participating in this study were employed, while the other 64,1% were not. The BMI average of the former was found to be 31,44±5,41 kg/cm², the latter was 35,53±7,17 kg/cm². We see that working women skip meals because of business at work, where as non-working women skip meals because of getting up late. Up on looking in to the changes in nutritional status of these women when they were stressed, the rate of the ?I eat more and oftener than ever? option can be seen to be high for both groups. The percentage of working women engaged in any sport is higher than the percentage of non-working women engaged in any sport(24,3%). As a result of this study, it was expected that working women had healthier nutritions and were more involved in sports.Key words: Eating, Overweight, Physical Activity, Employment Status
Collections