Hemodiyaliz hastalarının diyete uyumları ile kandaki bazı biyokimyasal parametrelerinin karşılaştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışma, hemodiyaliz hastalarında sosyo-demografik ve hastalığa ilişkin değişkenlerin diyete uyum ve hastalıkları hakkında bilgi sahibi olma durumlarına ve diyete uyum, sigara içme ve beden kitle indeksi değişkenlerinin bazı kan parametrelerine etkisinin incelenmesi amacıyla yapıldı. Araştırma; özel bir diyaliz merkezinde 80 hemodiyaliz hastasında tanıtıcı bilgi formu uygulanarak ve 1.ay, 6.ay, 12.ay kan değerleri alınarak yapıldı. İstatistiksel analizde; ki-kare testi, t-testi ve tek yönlü varyans analizi kullanıldı. Hastaların %37,50 `sinin 18-44 yaş grubunda, %65' inin erkek, %52,50'sinin ilköğretim mezunu, %50' sinin normal kiloda olduğu, %77,5' unun diyete uymadığı, %71,2' sinin hastalıkları ile ilgili yeterli miktarda bilgiye sahip olduğunu düşündüğü saptandı. Ayda bir kez diyet eğitimi alanların %88,5'inin diyete uymadığı, eğitim durumu lise olanların %87,5'inin hastalıkla ilgili yeterli miktarda bilgi sahibi olduğunu düşündükleri görüldü (p<0,05). 6. ayda diyete uyanların uymayanlara göre URR, 12. ayda diyete uymayanların uyanlara göre P, 6. ve 12. ayda diyete uymayanların uyanlara göre CaXP, 6 ay diyete uymayanların uyan hastalara göre parathormon, 1. ayda diyete uyan kadınların uymayanlara göre hemotokrit, 12. ayda diyete uyan erkeklerin uymayanlara göre serum demir değerlerinin arttığı saptandı (p<0,05). 1. ayda sigara içmeyenlerin içenlere göre CaXP değerlerinin düştüğü saptandı (p<0,05). 1. ve 12. ayda URR değerlerinin şişmanlarda zayıflara göre düştüğü, 12. ayda kreatinin şişmanlarda zayıflara göre arttığı, 12. ayda şişman erkek hastaların zayıflara göre ferritin değerlerinin düştüğü saptandı (p<0,05). Hemodiyaliz hastalarında diyete uyum, sigara ve beden kitle indeksi değişkenlerinin bazı kan parametrelerini etkilediği saptandı. Hastaların hemşirenin yanısıra uzman bir diyetisyenin kontrolünde beslenme durumu açısından düzenli aralıklarla takip edilmesi ve gerekli düzenlemelerin yapılması önerilebilir. SOME BIOCHEMICAL PARAMETERS IN THE BLOOD DIET ADAPTATION OF PATIENTS WITH HEMODIALYSIS COMPARISONThe aim of the study was designed to investigate the effect of some blood parameters, hemodialysis patients to comply with their diet and knowledge about diseases, conditions, compliance with diet, smoking, and body mass index,according to socio-demographic and disease-related variables. Research, a private dialysis center, 80 hemodialysis patients, the first, sixth, and twelfth months of blood values was recorded in identifying data form. For statistical analysis, the chi-square test, t-test and one-way variance analysis was used. Among these patients, 37,50%, is taken with the age group of 18-44, 65% were male, 52,50% primary school graduates, 50% of that of normal weight, 77.5% of the paint does not comply with the diet, 71,2 % thought to be related to the disease determined with sufficient amount of knowledge. Once a month, the diet of the patients studied, 88.5% per cent does not comply with the diet and 87.5% of patients with a high school education per cent were found to be sufficient amount of information about the disease. At six months, patients who meet the diet, compared to patients who do not comply with the diet, URR values, the twelfth month, the patients do not comply with the diet, compared to patients who comply with the diet, the P values, six and twelve months, the patients do not comply with the diet, compared to patients who comply with the diet, Ca and P levels, six months, patients who do not comply with the diet, the diet that fits compared to patients, PTH levels, the first month, the diet that fits in female patients, compared to patients who do not comply with the diet, hematocrit values, the twelfth month, diet, fit male patients, compared to patients who do not comply with the diet, serum iron levels were increased (p<0,05). The first month, compared to patients who smoke non-smoker patients, decrease in Ca and P levels of non-smoker patients was determined (p<0.05). According to body mass index, the first and the twelfth month, decrease on the URR values in obese patients compared to thins, the twelfth month, the increase creatinine values, after hemodialysis is done, in obese patients compared to underweight patients, the twelfth month, the obese male patients compared to underweight patients, decrease on ferritin values were determined. (p<0,05, p?0,01). In terms of nutritional status and adequacy of dialysis, HD patients, should be monitored and made appropriate arrangements at regular intervals by dieticians as well as nurses.
Collections