Cerrahi servisinde çalışan hemşirelerin, cerrahi alan infeksiyonlarına ilişkin bilgi ve uygulamaları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Cerrahi servisinde çalışan hemşirelerin, cerrahi alan infeksiyonlarına (CAİ)ilişkin bilgi ve uygulamalarını belirlemek amacıyla yapılan bu çalışma 2011-2012yılları arasında İstanbul ilindeki dört eğitim ve araştırma hastanesi, bir üniversitehastanesinde gerçekleştirildi. Araştırmanın örneklemini, bu hastanelerin cerrahiservislerinde çalışan ve gönüllü olarak araştırmaya katılan 178 hemşire oluşturdu.Verilerin elde edilmesinde, cerrahi hemşirelerinin bireysel ve mesleki özellikleri veCAİ'ne ilişkin bilgi ve uygulamalarını belirlemeye yönelik araştırmacı tarafındanhazırlanan ve iki bölümden oluşan anket formu kullanıldı. Araştırma sonucunda eldeedilen veriler SPSS (17.0) programı ile değerlendirildi. Hemşirelerin %83,7 gibi büyük bir çoğunluğunun CAİ ile ilgili eğitim aldığı vebu eğitimi, %90,6'sının hizmet içi eğitim programlarına katılarak elde ettikleri; aldıklarıeğitimi, neredeyse tamamına yakınının (%96) çalışma alanında kullandıkları görüldü. CAİ' ne ilişkin bilgi düzeyi puan ortalaması 7 puan üzerinden 4,039 ± 1,882puan olarak bulundu. Uygulama düzeylerinden izolasyon önlemleri ortalaması 4,690 ±0,440; ameliyat öncesi koruyucu önlemler ortalaması 3,952 ± 0,844; standart önlemlerortalaması 4,522 ± 0,530; invaziv işlemler öncesi koruyucu önlemler ortalaması 4,601 ±0,506 olarak bulundu. CAİ ile ilgili eğitim alan hemşirelerin, invaziv işlemler öncesikoruyucu önlemler puanının (x= 4,629), eğitim almayanların puanından (x= 4,460)anlamlı derecede yüksek olduğu (p=0,046<0,05); aldıkları eğitimi çalışma alanındakullanan hemşirelerin standart önlemler puanının (x= 4,555), kullanmayan hemşirelerinpuanından (x= 3,929) anlamlı derecede yüksek olduğu (p= 0,005<0,05); servislerindeİnfeksiyon Kontrol Komitesi tarafından aktif sürveyans yapılan hemşirelerin standartönlemler puanının (x= 4,549), yapılmayan hemşirelerin puanından (x= 4,444) anlamlıderecede yüksek olduğu (p= 0,027<0,05) saptandı. Sonuç olarak; CAİ'nın önlenmesine ilişkin hemşirelerin ortanın biraz üstündebilgi ve uygulamaya sahip olduğu; invaziv işlemler öncesi koruyucu önlemlerde CAİile ilgili aldıkları eğitimin; standart önlemleri uygulamada ise eğitim ve sürveyansçalışmalarının hemşirelerin bilgi ve uygulamalarını olumlu yönde etkilediği saptandı.Anahtar kelimeler: Cerrahi alan infeksiyonu, cerrahi hemşireliği, cerrahi servisi This research was carried out between the years of 2011 and 2012 at four trainingand research hospitals and a university hospital in Istanbul in order to determine theknowledge and practice of the nurses working in surgery service regarding surgery siteinfection (SSI). The research sample consists of 178 nurses who work in surgeryservices of these hospitals and participated in the research voluntarily. A questionnaireform which was prepared by the researcher in two parts in order to determine individualand professional qualifications of surgical nurses together with their knowledge andpractice regarding SSI was used for obtaining data. The data that was gathered as aresult of the research was evaluated by SPSS (17.0) program. It was observed that %83.7 of the nurses were educated about SSI and %90.6of them received this education by attending in-service training programs. Moreover,nearly all of them (%96) were observed to put their training in practice. The average point of knowledge level regarding SSI was found to be4.039±1,882 points on the scale of 7 points. It was found that the average of isolationprecautions of the application levels is 4,690±0,440; the average of preoperativeprotective measures is 3,952±0,844; the average of standard precautions is 4,522±0,530;the average of protective measures before invasive operations is 4,601±0,506 (x=4629).It was found that the points of protective measures before invasive operations of thenurses who attended SSI training (x= 4,629) are considerably higher than those who didnot (x= 4,460) attend to the training (p=0,046<0,05); the standard precautions points ofthe nurses who put their training into the practice in the field (x= 4,555) areconsiderably higher than those who do not (x= 3,929) apply their training in the field(p= 0,005<0,05); the standard precautions points of the nurses who have an activesurveillance made by Infection Control Committee in their services (x= 4,549) areconsiderably higher than those who do not have (x= 4,444) it (p= 0,027<0,05). As a result, it was confirmed that knowledge and practice of the nurses regardingthe prevention of SSI are above slightly average; the training about SSI for protectivemeasures before invasive operations; and the training and surveillance practices for the 3standard precautions were determined to affect the knowledge and practices of thenurses positively.Key words: Surgery site infections, surgical nursing, surgery service.
Collections