Amatör ve profesyonel Milli takım futbolcularında beslenme alışkanlıkları ve bilgi düzeylerinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma 45'i amatör 45'i profesyonel olmak üzere toplam 90 milli takım futbolcusu ile yapılmıştır. Çalışma futbolcuların beslenme alışkanlıklarını ve bilgi düzeylerini incelemek, iki grup arasındaki farkları kıyaslamak amacıyla planlanmış olup; İstanbul'da Türkiye Futbol Federasyonu Milli Takımlar Departmanı işbirliği ile yürütülmüştür. Amatör futbolcuların ortalama yaşları 18,20±0,78, profesyonel futbolcuların ortalama yaşları 24,11±3,80?dir. Amatör futbolcuların %35,6'sının, profesyonel futbolcuların %73,3'ünün kulübünde diyetisyen bulunmaktadır. Kulüpte diyetisyen bulunma durumu değerlendirildiğinde iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.05). Amatör futbolcuların %75,6'sı, profesyonel futbolcuların %86,7'si sporcu beslenmesi ile ilgili bilgi durumunun yeterli olduğunu belirtmiş; bilgi durumları açısından iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Amatör futbolcuların %8,9'u, profesyonel futbolcuların %40,0'ı bu bilgiyi diyetisyenden almıştır. Amatör futbolcuların %84,4'ü, profesyonel futbolcuların %100,0'ı yeterli beslenmenin sporda başarı ile yakından ilişkili olduğunu düşünmektedir. Bu değerlendirmede iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.05). Amatör futbolcuların %97,8'i, profesyonel futbolcuların %100,0'ı antrenman öncesi ve sonrası beslenmeye dikkat etmektedir. Bu açıdan iki grup arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0.05). Beslenme alışkanlıkları karşılaştırıldığında iki grup arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Hem amatör hem de profesyonel futbolcuların sporcu beslenmesi bilgisini diyetisyenden alma durumu ile bilgi sorularına verdikleri cevaplar karşılaştırılmış ve aralarında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç olarak; yapılan çalışmada amatör ve profesyonel milli takım futbolcularının sporcu beslenmesi hakkındaki bilgileri arasında önemli bir fark saptanmamıştır. Her iki grubun da sporcu beslenmesi ile ilgili bilgi düzeylerinin artırılması gerekmektedir. Mevcut bilgilerini ağırlıklı olarak başka kaynaklardan aldıkları göz önünde bulundurulduğunda; futbolcuların bu bilgiyi aldıkları kaynak olarak beslenme uzmanlarına daha fazla rol düşmesi gereklidir. Bu konuda daha detaylı araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır. This study was carried out cooperation with Department of National Teams of Turkish Football Federation in Istanbul and 90 Turkish National Team football players consisting of 45 amateur and 45 professional players was used as representative sample. The purpose of this study is to examine the eating habits, evaluate the level of nutritional knowledge of two groups of football players and comparing the differences between two groups. The average age of the amateur footballers was 18,20±0,78 and 24,11±3,80 of the professional footballers. 35,6% of the amateur and 73,3% of the professional footballers had a dietitian in their sports club. A significant difference was found according to the presence of a dietitian between amateur and professional footballers (p<0.05). 75,6% of amateur and 86,7% of professional footballers found their knowledge about sports nutrition sufficient. There was no significant difference between knowledge levels of the two groups (p>0.05). 8,9% of amateur and 40,0% of professional footballers reported that they got this knowledge from a dietitian. 84,4% of amateur and 100,0% of professional footballers had the idea that there is an important relationship between adequate and balanced nutrition and athletic performance. A significant difference was found between the two groups (p<0.05). The study revealed that 97,8% of amateur and 100% of professional footballers pay attention to their food consumption before and after exercise and there was no significant difference between the two groups (p>0,05). There was no significant relationship between the presence of a dietitian and the answers that obtained from both amateur and professional footballers (p>0.05). As a result, this study showed that there was no significant difference between eating habits and the knowledge about sports nutrition of amateur and professional footballers. In conclusion, the knowledge level of amateur and professional footballers should be increased. When the resource of their existing knowledge is considered, the nutrition professionals should have an important role in the nutrition of footballers. However, large-scale studies are needed on this subject.
Collections