Diyet lif tüketim sıklığı ile kolon kanseri arasındaki ilişki
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışma, kolon kanserli hastaların,hastalık öncesi diyet lif tüketim sıklığını saptamak ve kolon kanseriyle ilişkisini araştırmak amacıyla yapıldı. Çalışma, Ocak-Eylül 2013 tarihleri arasında, Universal Çamlıca Hastanesi'nde yatan 65 kolon kanserli hasta, 65 sağlıklı yetişkin olmak üzere toplam 130 birey üzerinde yürütüldü. Vakaların demografik bilgileri ve besin tüketim sıklığına ilişkin verileri önceden hazırlanmış bir anket formu ile elde edildi. Ağırlık ve boy ölçümleri alındı. Beden Kitle İndeksleri hesaplandı.Yaş ortalaması kolon kanserli hastalar arasında 48±2.4, kontrol grubunda 37±3.6 yıl idi.Beden kitle indeksine göre, kolon kanserli ve kontrol grubundaki bireyler arasında şişmanlık oranı sırasıyla: %50.6, %29.3 idi. Kolon kanserli hastalar arasında şişmanlık, kontrol grubunda ise zayıflık oranı yüksekti. Gruplar arasında karşılaştırmalarda, kolon kanserli hastaların işlenmiş tahıl ürünlerini, kontrol grubununda bulgur ve makarnayı daha sık tükettikleri gözlendi(p<0,05). Özellikle esmer pirincin kontrol grubunda, kanserli hasta grubuna gore sık tüketildiği belirlendi.Kolon kanserli hastaların kuru baklagilleri kontrol grubuna göre daha sık, buna karşın sebzeler, meyveler ve yağlı tohumları daha seyrek tükettikleri gözlendi (p<0,05). Kolon kanserinden korunabilmek için önerilen 25-35g/gün lif gereksiniminin karşılanması, bunun için liften zengin besinlerin daha sık tüketilmesi ve sonuçların daha kapsamlı çalışmalarla desteklenmesinin yararlı olacağı düşünüldü.Anahtar Kelimeler: Diyet Lif, yetişkin, kolon kanseri, beslenme sıklığı The study of colon cancer patients, to determine the prevalence of premorbid dietary fiber consumption and colon cancer was conducted to investigate the relationship. Working in the January-September 2013, between Universal Çamlıca 65 hospitalized patients with colon cancer, 65 healthy adults was conducted on a total of 130 individuals. Of cases related to demographics and frequency of food consumption data were obtained with a pre-prepared questionnaire. Weight and height were measured. Body mass index was calculated. The mean age of patients with colon cancer was 48 ± 2.4 in the control group was 37 ± 3.6 years. Body mass index, colon cancer and obesity rates among individuals in the control group, respectively: 50.6%, 29.3%, respectively.Among patients with colon cancer, obesity, weakness rate was higher in the control group. In comparisons between groups, colon cancer patients treated on cereals, wheat and pasta in the control group were observed to consume more often (p <0.05).Brown rice, especially in the control group, cancer patients frequently consumed was determined according to. Dried leguminous vegetables of patients with colon cancer more frequently than in the control group, whereas vegetables, fruits and oil seeds are consumed less frequently observed (p <0.05).25-35 g/day recommended for protection from colon cancer to meet the requirements of the fibers, fiber-rich foods more often for it to be consumed and supported by the results of more extensive studies were considered to be useful.Key Words: Dietary Fiber, adult, colon cancer, the number of feeds
Collections