14-18 yaş grubu metabolik sendromlu çocuklarda beslenme alışkanlığının risk faktörleri üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Metabolik sendrom, çocuklar arasında sıklığı hızlı bir şekilde artan önemli sağlık sorunlarından biridir. Beslenme, metabolik sendromun oluşumunda ve tedavisinde anahtar faktördür. Bu çalışma, metabolik sendromlu çocukların beslenme durumlarını belirlemek ve metabolik sendromun risk faktörleri ile beslenme arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapıldı. Çalışmaya Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesin başvuran 14-18 yaş arasında (ortalama 15±1,3 yıl), 40 metabolik sendromlu (vaka), 40 sağlıklı (kontrol) olmak üzere toplam 80 adölesan katıldı. Cinsiyet olarak eşit dağılım gösteren adölesanlara, demografik özellikleri içeren bir anket formu uygulandı. Büyüme gelişmelerini, metabolik sendrom risk faktörlerini belirlemek için, vücut ağırlığı, boy uzunluğu, bel, kalça ve karın çevresi gibi antropometrik ölçümleri alındı. Beslenme durumlarını belirleyebilmek amacıyla, 1 günlük besin tüketim kayıtları, günlük alınan enerji ve besin öğeleri değerleri bilgisayar ortamında geliştirilmiş besin analiz (BEBİS) programı ile elde edildi. Metabolik sendromla ilişkili glukoz, insülin, trigliserit, total kolestrol, HDL kolestrol, AST, ALT gibi biyokimyasal parametreler, çalışma grubunda adölesanların hasta dosyalarından elde edildi. Kontrol grubunda ise kan örnekleri alındı.Vücut ağırlığı, boy uzunluğu, BKİ, bel, kalça, karın çevresi ölçümleri metabolik sendromlu adölesanlarda, sağlıklı yaşıtlarından yüksek bulundu (p<0,005). Günlük beslenmeleri ile, sağlıklı yaşıtlarına göre enerji ve karbonhidratı fazla aldıkları, fakat daha dengeli beslendikleri gözlendi. Glukoz, insülin, trigliserit, total kolestrol, HDL kolestrol, AST, ALT gibi biyokimyasal bulguların metabolik sendromlu adölesanlar arasında yüksek olduğu saptandı.Çalışma sonucunda, metabolik sendromlu adölesanların, yeterli ve dengeli beslendikleri gözlendi. Olası risk faktörleri ile genetik özellikler arasında paralel bir ilişkinin olabileceği, bununla beraber adölesanlar ve ailelerine yapılacak çok yönlü eğitim ile risk faktörlerinin hafifletilebileceği düşünüldü. Metabolic syndrome is one of the major health problems in the rapidly increased among children. Nutrition is a key factor in the formation and the treatment of the metabolic syndrome. This study aimed to determine the relationship with the nutritional status of metabolic syndrome children and the risk factors for metabolic syndrome between nutrition.The study is participated totally 80 adolescents who are 40 metabolic syndrome (cases) and 40 healthy (control group) and these adolescents are among 14-18 years (mean 15±1,3 years) the applicanted in Bezmialem Foundation University Medical Faculty Hospital. Adolescents being equal distribution by gender applied a questionnaire including demographic characteristics. It was taken body weight, height, waist, hip and abdominal circumference to identify risk factors for metabolic syndrome and growth developments. One day food records, dietary energy and nutrient values of foods was obtained with the developed computer analysis (BEBİS) program in order to determine the nutritional status. Biochemical parameters such as glucose, insulin, triglycerides, total cholesterol, HDL cholesterol and AST associated with the metabolic syndrome was attained adolescent patient files in the study group. Blood samples were also taken in the control group.Body weight, height, BMI, hip and abdominal circumference measurements in adolescents with metabolic syndrome was higher than in healthy peers (p<0.005). These adolescents get more energy and carbohydrates according to their healthy peers with daily feeding, but they showed a more balanced nutrition. Biochemical findings such as glucose, insulin, triglycerides, total cholesterol, HDL cholesterol, AST and ALT in metabolic syndrome children was found to be higher on them.As a result of the study, it was observed that the metabolic syndrome adolescents feed adequate and balanced. It was considered to be a parallel relationship between genetic characteristics and possible risk factors however, doing well-rounded education to adolescents and their families may decrease the risk factors.
Collections