Periton diyalizi hastalarının beslenme durumlarının belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nefroloji Kliniği Periton Diyalizi Ünitesinde yaşları 21 ile 81 yıl arasında değişen, Periton Diyalizi tedavisi alan, 17' si kadın, 8'i erkek olmak üzere toplam 25 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada periton diyalizi hastalarının yaşam tarzlarının, sağlık durumlarının, beslenme alışkanlıklarının ve besin tüketimlerinin değerlendirilmesi, elde edilen verilerin sağlıklı beslenme ilkeleri çerçevesinde tanımlayıcı ve retrospektif olarak irdelenmesi amaçlanmıştır. Hastalara anket formu, besin tüketim kaydı uygulanmış, geçmişe dönük biyokimyasal parametreleri baz alınmıştır. Besin tüketim düzeyleri değerlendirildiğinde bireylerin ortalama enerji miktarları 17.90±4.93 kcal/kg/gün, protein miktarları 0.68±0.29 g/kg/gün (%14.96±4.53), yağ miktarları 33.17±14.34 g/gün (%25.24±7.44), karbonhidrat miktarları 2.57±0.62 g/kg/gün (%59.68±10.23) olarak saptanmıştır. Besin tüketimlerine ilişkin tüm veriler Amerikan Ulusal Böbrek Vakfı tarafından hazırlanan KDOQI' nin beslenmeye ilişkin rehberlerine ve EDTNA/ERCA, ESPEN verilerine göre kıyaslanmıştır. Özellikle enerji ve protein düzeylerinin referans değerlerin oldukça altında kaldığı görülmüştür (p<0.01). Bireylerin çoğunda sodyum (1221,8±611,21 mg/gün), potasyum (1014,51±552,39 mg/gün), fosfor (566,64±290,49 mg/gün) mineralleri belirtilen referans aralıktan yüksek bulunmamıştır. Diğer tüm vitamin ve mineraller yetersiz/düşük olarak belirlenmiştir. Posa tüketimleri ort. 8,82±5,77 g/gün olarak düşük düzeylerde saptanmıştır. Biyokimyasal parametreler incelendiğinde ortalama albümin 3,83±0,55 g/ml, sodyum 138,6±12,48 mmol/l, potasyum 4,20±0,64 mmol/l ve fosfor 4,52±1,02 mg/dl olarak çoğunlukla referans aralığı içinde bulunmuştur. Bireylerin çoğunun Hemoglobin (%80' i), hematokrit (%76' sı) ve HDL (%96' sı) düzeyleri referans aralıktan düşük, çoğunun CrCI (%96' sı), Kt/v (%80' i), ferritin (%84' ü) ve PTH (%96' sı) düzeyleri referans aralıktan yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak, periton diyalizi hastalarında besin tüketimlerinin yetersiz olduğu bunun biyokimyasal parametrelere yansıdığı ve diyalize özgü beslenme şekline uyumun düşük olduğu saptanmıştır. Determination of Nutritional Status of Peritoneal Dialysis Patients. Haliç University Institute of Health Sciences, Nutrition and Dietetics Program Master Thesis, Istanbul, 2015. This research was carried out in Clinic of Nephrology Peritoneal Dialysis Unit at Sisli Hamidiye Etfal Education and Research Hospital with 25 patients aged between 21 and 81 years, 17 were female and 8 were men.Evaluation of Peritoneal Dialysis patients lifestyles, health status,dietary habits and food consumption,and the obtained data is aimed to evaluate retrospectively within the framework of the principles of healthy eating descriptive. A survey form, food consumption record was applied to the Patients and It is based on retrospective biochemical parameters. When the nutrition consume levels evaluated, It was determined that Individuals average amount of energy 17.90 ± 4.93 kcal / kg / day, protein content of 0.68 ± 0.29 g / kg / day (14.96% ± 4:53), fat content of 33.17 ± 14:34 g / day (± 7.44 and 25.24%), carbohydrate amount of 2.57 ± 0.62 g / kg / day (59.68% ± 10:23). All data on food consumption were compared according to the EDTNA/ERCA, ESPEN's data and KDOQI's guidelines on nutrition which Prepared by the US National Kidney Foundation. Especially the levels of energy and protein were found to be well below this reference value (p <0.01).İn most of the individuals, sodium (1221.8 ± 611.21 mg / day), potassium (1014.51 ± 552.39 mg / day), phosphorus (566.64 ± 290.49 mg / day) minerals were not high in the specified reference range. All other vitamins and minerals were determined as insufficient / low. Fiber consumptions levels was found to be low avg. 8.82 ± 5.77 g / day. When the biochemical parameters of individuals are examined, average albumin 3.83 ± 0.55 g / ml, sodium 138.6 ± 12.48 mmol / l, potassium 4.20 ± 0.64 mmol / l, phosphorus and 4.52 ± 1.02 mg / dL, majority was found in the reference range. Most of the individuals hemoglobin (80%), hematocrit (76% 's) and HDL (96%' s) levels were significantly lower than the reference range and most of the CRC (96% 's), Kt / v (80%), ferritin (84%') and PTH (96% 's) levels were significantly higher than the reference range.As a result, peritoneal dialysis patients have inadequate dietary intake was reflected to the biochemical parameters and adaptation to specific dialysis diet was found to be low.
Collections