Farklı eğitim düzeylerindeki obez olan ve olmayan bireylerin fonksiyonel besinleri kullanma durumlarının belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Araştırma Edirne'de özel bir beslenme ve diyet danışmanlığı merkezinde, Eylül 2014-Nisan 2015 tarihleri arasında, farklı eğitim düzeylerindeki obez olan ve olmayan, yaşları 18- 60 arası 64'ü kadın, 36'sı erkek 100 birey ile yürütülmüştür. Bireylerin beslenme alışkanlıkları, günlük hayatlarında fonksiyonel besin tüketip tüketmedikleri,fonksiyonel besin tercihleri belirlenmiş ve bulgular beslenme ile ilişkilendirilmiştir.Araştırmaya katılan bireylere kişisel bilgileri, antropometrik ölçümleri, fonksiyonel besin bilgileri ve tüketim durumları, beslenme ve üç günlük besin tüketim bilgilerini içeren anket formu uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin çözümlenmesi için SPSS 20 paket programı ve BEBIS programı kullanılmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken Kolmogorov Smirnov ve Shapiro Wilk, Ki-Kare (Pearson ve yerine göre Fisher Kesin Ki-Kare) ve Mann Whitney U testi uygulanmıştır. Bireylerin %61'inin fonksiyonel besin tükettiği belirlenmiştir. Obezite ve diyet geçmişi arasında yapılan test sonucunda; daha önce diyet yapmış olan bireylerin %63'ü obez, diyet yapmamış bireylerin %37'sinin obez olmadığı sonucuna varılmıştır (p<0.05). Fonksiyonel besin kavramından haberdar olup olmama durumu ile fonksiyonel besin tüketme arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0.05). Fonksiyonel besin kavramından haberdar olan bireyler, aynı zamanda fonksiyonel besin tüketen bireylerdir. Bireylerin eğitim durumu ve fonksiyonel besin kavramını duymaları arasında istatistiki açıdan anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0.05). Sağlıklı beslenmenin büyük önem taşıdığı günümüzde, fonksiyonel besinlerin bireylerin çoğu tarafından tüketildiği, farklı eğitim durumları ile ilişkisi bulunmadığı tespit edilmiştir. Obezite ve fonksiyonel besin tüketimi arasında da anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. The study has been conducted in a private dietary and dietary and consultation center in Edirne. A face to face survey has been conducted with 64 female 36 male between the ages of 18-60, 100 participants in total. From different educational background, both obese and non obese individuals participated in the study and it was aimed to collect data about participants' dietary habits, whether they consume functional food in their daily lifes, preferences of functional food and data has been associated. The study has been conducted between the dates of September 2014-April 2015. A survey was conducted to participants including questions about their personal information, antropometric analysis, type of functional foods, consumption amounts and nutrient consumption for 3 days. SPSS packet programme and BEBIS programme were used to analyze the data which was collected with data collection tool in research. To evaluatethe collected data, Kolmogorov, Shapiro Wilk, Chi- Square test (pearson and in some cases Fisher's exact test) and Mann whıtney u tests were used. While 61 % of participants consume functional nutrients, 39 % do not. As a result of obesity and dietary history test, it has been found that, among the participants who went on a diet before, 63 % of participants is obese and 37% is nonobese now (p<0.05). Participants who are aware of functional nutrient concept are the individuals that consume functional nutrients. No statistically meaningful relationship was found between the education levels of participants and awareness of functional nutrient concept (p>0.05). In our age, healthy diet is of great importance and it has been found that functional food are consumed by most of the participants and functional food consumption has no relationship with different levels of education. Also no meaningful relation was found between obesity and functional nutrient consumption.
Collections