18-35 yaş grubu fitness yapan bireylerde beslenme alışkanlıkları ve ergojenik destek kullanımının değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, İstanbul ili, Avcılar ilçesindeki Sporium Sports adlı fitness merkezinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında egzersiz yapan 18-35 yaş arasındaki gönüllü 20 kadın 60 erkek bireye yüzyüze anket yapılmıştır. Anket formu oluşturulurken daha önce yapılmış anket formlarından yararlanılmıştır. Araştırmanın amacı bireylerin beslenme alışkanlıklarını ve ergojenik destek kullanımlarını saptamaktır. Katılımcılara kişisel özellikleri, sağlık durumu ve yaşam tarzı, fiziksel aktivite ve ilgi alanı, ergojenik destek kullanımları, beslenme durumları, besin tüketim sıklığı formu ve 1 günlük besin tüketim kayıt formu olan 6 bölümden oluşan anket uygulanmıştır. Veriler SPSS 22.0 programı ve BeBis (beslenme bilgi sistemi) ile değerlendirmeye alınmıştır. Katılımcıların %51.3 ile çoğunluğu destek kullanmadıklarını belirtmişlerdir. Katılımcıların büyük çoğunluğu desteği kendi kararları ile kullandıklarını ikinci sırada antrenörün önerisi ile kullandıklarını belirtmektedirler. Anket sonucuna göre en çok kullanılan ergojenik destek protein tozu çıkmıştır(n=33). Katılımcıların %60.5' i destek kullanmanın amacının kas geliştirmek olduğunu söylerken, ergojenik desteklerden fayda sağladığını söyleyenlerin oranı %89.5 bulunmuştur. Fayda sağlayanların %62.9'u performanslarının arttığını belirtmişlerdir. Katılımcıların %81'i sıvı ihtiyaçlarını sudan karşıladıklarını söylemişlerdir. Katılımcıların egzersize başlama nedenleri ile ergojenik destek kullanım durumu arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır(P<0,05), kas geliştirmek için egzersize başlayan bireylerin destek kullanım tutumlarının daha yüksek olduğu görülmektedir. Sonuç olarak katılımcıların ergojenik destek kullanma amaçları kas geliştirmedir ve desteklerden fayda sağlanıldığı söylenebilir. Ergojenik destek kullanımı ve beslenme konusunda egzersiz yapanların ve antrenörlerin daha bilinçli olması için eğitimler verilmelidir. This research was carried out in a fitness center named Sportsium Sports in Istanbul- Avcılar district. In this study, a questionnaire was conducted on 20 female and 60 male aged between 18 and 35 who exercises. While creating the questionnaire form, previous questionnaire forms were used. The purpose of the research is to determine the nutritional habits of the individuals and their use of ergogenic support. A questionnaire consisting of personal characteristics, health status and lifestyle, physical activity and interest, reinforcement use, nutritional status, food consumption frequency form and 1-day nutrition consumption registration form were applied to participants. Datas were evaluated using SPSS 22.0 program and BeBis (nutrition information system). 51.3% of the participants stated that they did not use supplement in the majority. The vast majority of participants state that they use the supplement with their own decisions, in the second place by the proposal of the coach. According to the results of the questionnaire, the most used supplement is protein powder (n = 33). While 60.5% of the participants said that the purpose of using supplement was to improve muscle, 89.5% of the participants said that they benefit from reinforcements. 62.9% of the beneficiaries stated that their performance increased. Eighty-one percent of respondents said they were meeting liquid needs from water. There was a significant connection between body weight and use of supplementation (P <0.05). The attitudes of reinforcement use of individuals with ideal weight were found higher. There was a significant connection between participants' reasons of starting to exercise and use of supplementation (P <0,05), it is seen that individuals who start to exercise to improve muscle seem to have higher reinforcement use attitudes. As a result, participants' intentions to use supplements are muscle development and it can be said that the participants have benefited from it. Trainings should be given in order to make the exerciser and the coaches more aware of the use of reinforcement and nutrition.
Collections