3-6 yaş grubu çocuklarda yaşa göre boy ve ağırlık değerlerinin ve beslenme durumlarının değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Araştırmanın amacı 3-6 yaş arası çocukların antropometrik değerleri ile beslenme alışkanlıkları arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Araştırmaya bu amaçla 50 çocuk ve ebeveyni katılmıştır. Verilerin toplanmasında demografik bilgiler, katılımcıların günlük besin tüketim kaydı, genel sağlık durumları, beslenme alışkanlıklarına yönelik sorular ve antropometrik bilgilere yönelik ölçümler kullanılmıştır. Verilerin analizinde Ki-Kare Testi, Bağımsız Örnekler T-Testi ve Pearson Korelasyon Analizi, kullanılmıştır. Araştırmada çocukların boy uzunluğu ile doğum ağırlıkları, şu an ki ağırlıkları ve aldıkları karbonhidrat arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Bulgulara göre erkek çocuklarının, kız çocuklara kıyasla tamamlayıcı beslenmeye başlamadan önce daha uzun süre anne sütü aldığı ve daha geç tamamlayıcı beslenmeye başladığı belirlenmiştir. Kız çocuklarının, erkek çocuklarına kıyasla daha fazla bal, pekmez, reçel ürünlerini tükettiği belirlenmiştir. Bulgulara göre 5-6 yaş arası çocukların, 3-4 yaş arası çocuklara kıyasla daha fazla kırmızı et ve simit tükettiği belirlenmiştir. Düzenli olarak ara öğün tüketen çocukların aldıkları Vitamin A değerinin, ve günlük ortalama enerji miktarı, bazen ara öğün tüketen çocuklara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir .Çocukların aldıkları protein değerleri ile yağ, kalsiyum, Vitamin A, Vitamin C ve Demir değerleri; yağ değerleri ile kalsiyum, Vitamin A, Vitamin C ve Demir değerleri; kalsiyum değerleri ile Vitamin A, vitamin C ve Demir değerleri; Vitamin A değerleri ile Vitamin C ve Demir değerleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Araştırmada çocukların BKI değerleri ile ağırlık ve karbonhidrat değerleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir(p<0,001). The aim of the research is to determine the relationship between the developmental characteristics of children between 3-6 years of age and their food consumption habits. For this purpose, 50 children and parents participated in the research. Demographic information, 3-day food consumption record, general health status, questions about eating habits and anthropometric information were used for the data collection. Chi-square test, Independent samples T-test and Pearson Correlation Analysis were used in the analysis of the data. The study found that children's height, birth weight, current weights and carbohydrates were significantly correlated. According to findings, boys had a longer breastfeeding period before starting supplementary food than girls and started to drink additional food later. Girls were found to consume more honey, molasses, and jam products than boys. According to findings, children aged between 5 and 6 years consumed more red meat and bagels than children aged between 3 and 4 years. According to the findings, it was determined that the vitamin a value of the children who regularly consumed snacks and the average energy amount of 3 days were higher than the children consuming snacks. The protein values of the children and the values of fat, calcium, Vitamin A, Vitamin C and fe; fat values and calcium, Vitamin A, Vitamin C and Fe values; calcium values and Vitamin A, Vitamin C and fe values; it was determined that there was a significant correlation between Vitamin A values and Vitamin C and fe values. In the study it was determined that there was a significant relationship between BMI values of children and weight and carbohydrate values(p<0,001).
Collections