Zihinsel engelli çocukların annelerinin beslenme bilgi düzeyleri ve duygu durumlarının çocukların beslenme durumları üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma zihinsel engelli çocukların annelerinin beslenme bilgi düzeyleri ve duygu durumlarının çocukların beslenme durumları üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla, Mart 2018- Nisan 2018 tarihleri arasında İstanbul ilinin Zeytinburnu ilçesinde bulunan Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi'ne (AKDEM) başvuran rastgele örneklem yöntemi ile seçilen yaşları 2 ile 18 yaş arasında değişen 80 zihinsel engelli çocuğa sahip anne üzerinde gerçekleşmiştir. Annelere içerisinde anneye ve çocuğa yönelik demografik özellikler, annenin beslenme bilgi düzeylerini ölçen test, duygu durum testi, çocuğun günlük besin tüketim sıklığı ve 1 günlük besin tüketim kaydı olmak üzere 80 sorunun yer aldığı bir anket düzenlenmiştir. Ayrıca çocukların boy ve kilo gibi antropometrik ölçümleri de alınarak bilgi formuna kaydedilmiştir. İstatistiksel hesaplamalarda SPSS 23 programı kullanılmış olup bulguların değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel metodların yüzde, frekans dağılımı, ki kare, t testi, non parametrik hipotez testleri uygulanmıştır. P değerinin 0,05'ten küçük olduğu durumlarda gruplar arasındaki fark anlamlı kabul edilmiştir. Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde; annenin beslenme bilgi düzeyi ile çocuğun günlük aldığı enerji arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur (p<0,05). Annenin beslenme bilgi düzeyi ile çocuğun günlük aldığı protein arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur (p<0,01). Annenin duygu durumu ile çocuğun günlük aldığı enerji arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur (p<0,001). Annenin duygu durumu ile çocuğun günlük aldığı protein arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur (p<0,05).Bu çalışma sonucunda annenin bilgi düzeyi ve duygu durumunun çocuğunun beslenme durumu üzerinde etkisi olduğu belirlenmiştir. Zihinsel engele sahip çocuğu olan annelere beslenme eğitimleri verilerek farkındalığının artmasının ve psikolojik açıdan desteklenmesinin çocuğun büyüme ve gelişmesi açısından yararlı olacağı düşünülmektedir. This study was conducted to determine the effects of nutritional knowledge levels and mood on the nutritional status of mothers of children with intellectual disabilities by random sampling method applied to Center for Family Support and Disability (AKDEM) in Zeytinburnu province of Istanbul between March 2018 and April 2018 It was conducted on a mother with 80 mentally disabled children aged between 2 and 18 years. A questionnaire was conducted in the Annelere where demographic characteristics for mother and child, test for measuring mother's nutritional knowledge level, emotional state test, daily food consumption frequency of the child and 1 day food intake record. Anthropometric measurements such as height and weight of the children were also taken and recorded in the form of information. SPSS 23 program was used in statistical calculations. Percentage of descriptive statistical methods, frequency distribution, chi square, t test, non parametric hypothesis tests were applied in the evaluation of findings. When the P value was less than 0.05, the difference between the groups was considered significant. When the findings are evaluated; There was a positive relationship between maternal nutritional knowledge level and energy taken by the child daily (p <0,05). A positive relationship was found between the level of nutritional information of the mother and the protein taken by the child daily (p <0,01). There was a positive relationship between mothers' emotional state and energy taken by the child daily (p <0.001). There was a positive correlation between the mood of the mother and the daily protein intake of the child (p <0.05).As a result of this study, it was determined that mother's level of knowledge and emotional state had an effect on the child's nutritional status. Increasing awareness and psychological support of mothers with mental disabilities by providing nutrition education to their mothers is thought to be beneficial for the growth and development of the child.
Collections