Dahiliye kliniklerine başvuran 19- 65 yaş arası bireylerin yaş ve BKİ ile kan lipidleri korelasyonunun değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu çalışma Şubat 2018-Mart 2018 tarihleri arasında Harran Üniversitesi Araştırma Ve Uygulama Hastanesi Dahiliye Kliniklerine başvuran, 19-65 yaş arası 54 kadın ve 36 erkeğin genel özelliklerinin saptanması, beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktive, sigara ve alkol tüketimleri, antropometrik ölçümleri ve biyokimyasal parametreleri arasındaki olası etkileşimleri incelemek amacıyla yapıldı. Bireylerin genel özellikleri, sağlık durumları, beslenme alışkanlıkları, 3 günlük besin tüketim kaydı araştırmacı tarafından oluşturulan anket formunda sorgulandı. Bireylerin antropometrik ölçümleri alındı ve biyokimyasal analizleri kayıtlı hastane verilerinden yararlanılarak saptandı.Laboratuvar kayıtlarından bireylerin trigliserit, total kolesterol, LDL kolesterol, HDL kolesterol ve açlık kan şekeri düzeyleri elde edildi ve elde edilen bilgilerin istatistiksel analizi yapıldı. 19- 34 yaş arası grubun BKI, kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserit ortalamaları 35- 49 ve 50-65 yaş arası gruplara göre daha düşük saptandı. AGD ve HDL ortalamaları yaş grupları arasında istatistiksel olarak farklılık göstermedi. Çalışmaya katılan erkeklerde kadınlara göre sigara içen kişi sayısı daha çok (p=0,0108) ve günlük içilen sigara miktarı erkeklerde daha fazla (p=0,0004) olarak saptandı. Alkol kullanımı ise; çok düşük olmakla beraber kadınlarda %3,7, erkeklerde ise %5,6 oranında bulundu. Düzenli fiziksel aktivite yapanların genel yüzdesi az olmakla birlikte kadınların (%9,3) yüzde dilimi erkeklere (%17,1) göre daha düşük saptandı. Çalışmaya katılan kadın olguların BKİ ortalaması 29,57±6,91, erkek katılımcıların ise 28,10±4,66 olarak bulundu.Katılımcıların hafta içi yağ alım düzeyi ortalama 63,98±25,76 gram iken; hafta sonu ortalama 59,76±27,11 gram, hafta içi çoklu doymamış yağ alım düzeyi ortalama 12,98±7,94 gram iken; hafta sonu ortalama 10,11±7,26 gram, hafta içi karbonhidrat alım düzeyi ortalama 319,73±134,38 gram iken; hafta sonu ortalama 307,10±118,80 gram olarak saptandı.Bu çalışmanın sonucunda yüksek BKİ, ilerleyen yaş, sedanter yaşam şekli ve düzensiz beslenme alışkanlıklarının kan lipidlerini etkileyen ve önlenebilir faktörler olduğu gözlemlendi. Bu faktörlerin kan lipidlerine olan etkisini önlemek amacıyla tıbbi tedavinin yanı sıra fiziksel aktivitenin arttırılması, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması gibi yaşam tarzı değişikliklerinin de oldukça önemli olduğu anlaşıldı. ABSTRACT This work, has been planned for the purpose of the examination of the effects of the probable interactions among the diagnosis of the general characteristics, nutrition habits, physical activities, smoking and alcohol consumption, anthropometric measurements and the biochemical parameters of 54 women and 36 men who have applied to Harran University Research and Application Hospital Clinics in Şanlıurfa Province, and of the ages between 19-65.The general features of the individuals, their healthy situation, nutrition habits, records for their nutrient consumption for 3 day, have been interrogated in the `inquiry form`, which has been formed by the researcher. The anthropometric measurements of the individuals have been carried on and their biochemical analysis have been diagnosed by making use of the Hospital Data.Triglyceride total cholesterol, LDL cholesterol, HDL cholesterol and hunger blood sugar levels were recorded and statistical analyses of these data were record. BMI, cholesterol, LDL cholesterol and triglyceride averages were lower in the 19-34 age group than in the 35-49 and 50-65 age groups. AGD and HDL averages were not statistically different between age groups. The number of smokers according to males was higher than females participating in the study (p = 0,0108) and the number of smokers per day was higher in males (p = 0,0004). The use of alcohol is; 3.7% in females and 5.6% in males, while being very low. Overall, the percentage of women with regular physical activity was lower (9.3%) than the percentage of males (%17.1). The mean BMI of women participating in the study was 29,57 ± 6,91 and male participants' 28,10 ± 4,66.The mean on weekdays intake of fat was 63.98 ± 25.76 grams; weekend average 59,76 ± 27,11 grams, on weekdays polyunsaturated fat intake average 12,98 ± 7,94 grams; weekend average 10,11 ± 7,26 grams, mean on weekdays carbohydrate intake 319,73 ± 134,38 grams; weekend average was 307,10 ± 118,80 grams.As a result of this study, it was observed that high BMI, advancing age, sedentary lifestyles and irregular diet habits affect blood lipids and are preventable factors. In order to prevent the effects of these factors on blood lipids, it was understood that lifestyle changes, such as medical treatment as well as medical treatment increasing physical activity and gaining healthy eating habits, were also very important.
Collections