Konut mutfakları iç mekan tasarımında ergonomik ilkeler
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Mutfak ergonomisi üzerine yapılan bu çalışmada, mutfak tasarımı yapacak olan tasarımcıların, mutfak ergonomisine yönelik veriler ile mekân içindeki tasarımın nasıl şekilleneceği ve bu yöntemlerin ele alınış biçimi incelenmektedir.Mekân içerisinde uygulanan tasarımın, kullanışlılık yönü dışında estetik boyutu da önem taşımaktadır. Dolap tezgâh ilişkisi, mekân ile uyumu, kullanışlılığı, hijyen, aydınlatma ve renk seçimlerine kadar tüm aşamalar bir bütün olarak ele alınmalıdır. Bu bağlantı, bir sistem olarak birbirinden kopartılmadan mekânda, bir uyum süreci içinde ilerlemelidir.İşlevsellik, hijyen, psikolojik etmenler, kullanışlılık, ergonomik faktörler, hepsi insan mekan ilişkisi içindeki düzenin, dengenin, doğru kurulmasıyla yakından ilgilidir.Mutfakta geçirilen zamanın verimli kullanılması tezgâh, dolap, ocak kurgusunun doğru tasarlanması üzerine olur. Bu süreç sadece konut mutfakların da değil mutfağın yer aldığı tüm mekânları kapsamaktadır.Bu Tez çalışması, Özet, Giriş, 3 Ana Bölüm ve Sonuçtan oluşmaktadır.Giriş'te, İnsan yaşamının vazgeçilmez mekânı olan mutfağın önemi belirtmekte, gerçekleştirilecek olan tasarımların kriterleri hakkında bilgi verilmektedir.1. Bölüm, Ergonominin tanımı ve kapsamına alt dallarıyla olan ilişkilerine değinmekte aynı zamanda ergonomik faktörlerin ölçü ve esaslara dayanarak yapılacak olan tasarım süreçlerini etkilemekte olduğunu ve tasarımın hedeflerini belirlemekte nasıl bir rol üstlendiğini açıklamaktadır.2. Bölüm, Konut mutfağının tarihsel süreç içerisindeki oluşumunun bugünün mutfağı ile nasıl bir bağlantısı olduğunu hangi temeller üzerine bir mutfak mekân anlayışının kurulu olduğunu bize göstermektedir. Bu oluşum içerisinde teknolojik faktörlerin mutfak anlayışında ne gibi olumlu etkilerinin olduğu ve tasarımların dünden bugüne hangi şartlarda geliştiğini incelemektedir.3. Bölüm, Mutfak tasarımında gerekli olan ergonomik verilerin mutfak organizasyonunda nasıl uygulanacağını ve donatı elemanlarının mekân ile ilişkisini incelemektedir. Mekân çözümlemelerinde ekonomik faktörlerin tasarımı nasıl etkilediğine ve bu mekânlardaki hareket alanının kullanıcı açısından nasıl verimli kullanılacağına değinilmiştir.Tezin sonucunda ise; çalışmanın 1, 2 ve 3 üncü bölümlerinin ortaya koymuş olduğu veriler doğrultusunda değerlendirilmekte ve bir mutfak tasarımının belirleyici kriterleri üzerinde durulmaktadır. Bu kriterler tezin sonuç kısmında maddeler halinde açıklanmıştır.Anahtar Kelimeler:Mutfak, Ergonomi, Tasarım. In this study about kitchen ergonomics, it is analyzed how the designers who will make kitchen design will shape the design in the space with the data oriented for the kitchen ergonomics and how these methods are dealt.The aesthetic dimension of the design applied inside the space is also important like its user-friendliness dimension. All stages to the cupboard bench relationship, its harmony with the space, its user-friendliness, hygiene, illumination and color selections should be dealt as a whole. This connection should advance within a harmony process at space as a system without being separated from each other.The functionality, hygiene, psychological factors, its user-friendliness, ergonomic factors, all are closely related to the correct establishment of order and balance in the human and space relationship.The efficient usage of the time spent in the kitchen happens when bench, cupboard, cooker assembly is designed correctly. This process covers all spaces in which kitchens take place, not only the house kitchens.This thesis study is composed of Abstract, Introduction, 3 Main Parts and Result.In the introduction, the importance of the kitchen which is the indispensable space of human life is mentioned and information about the criteria of the designs to be realized is given.1st part mentions the definition and content of the ergonomics and its relations with the sub-branches and also explains that it affects the design processes to be realized by being based on the dimensions and principles of the ergonomic factors and what kind of role it has in determining the design?s objectives.2nd part shows us the formation of house kitchen in the historical process, what kind of relations it has with the today?s kitchen, on which bases a kitchen space understanding is established. Within this formation, it analyzes how kinds of positive effects technological factors have in the kitchen understanding and under which conditions the designs have developed in a short time.3rd part analyzes how the ergonomic data required for the kitchen design will be applied in the kitchen organization and the relationship of the reinforcement elements with space. How the economic factors affect the design in the space analyses and how the movement area in these will be used in terms of user have been mentioned.At the result of the thesis; the study is evaluated in the direction of the data presented in the 1st , 2nd and 3rd parts and determinative criteria of a kitchen design is emphasized. These criteria has been explained in the result part in items.Keywords:Kitchen, Ergonomics, Design.
Collections