1920 den bugüne modern mutfağın gelişimi ve teknolojik değişimler ışığında gelecek mutfakları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma mutfak teknolojilerinin dünü, bugünü ve yarını ile ilişkilidir. Çalışma mutfak kavramını ve mutfaklarda kullanılan teknolojileri ilk bölümünde ayrıntılı bir şekilde açıklarken mutfağın tanımını yaparak tarihsel gelişimini ayrıntılı bir şekilde ele almaktadır. Mutfak planlaması ve mutfak tiplerine göre mutfakta kullanılan aksesuarları ve mutfak teknolojilerindeki değişimi ilerde işlenecek olan başlıklarda daha ayrıntılı bir şekilde karşımıza çıkacaktır. Çalışmanın ana amacı mutfakta kullanılan teknolojilerin tanımlanmasıdır. Bu bağlamda 1920 den bu yana mutfakların gelişimindeki teknoloji incelenmiştir. Bu incelenme yapılırken öncelikle mimari gelişim ve değişim süreci ele alınmış, peşi sıra mutfaklarda kullanılan teknolojiler ayrıntılı bir şekilde işlenmiştir. Yine çalışma içerisinde mutfak gelişiminde toplumların kültürel etkileri de göz önünde bulundurularak 100 yıllık bir süreçteki mutfak teknolojilerinin evrim süreci resmedilmeye çalışılmıştır. Son bölüme gelindiğinde ise yüz yıllık bir süreçte gerçekleşen değişim ve gelişimleri göz önüne alınarak gelecek mutfakları ile ilgili bir takım çıkarımlar ve bulgular elde edilmeye çalışılmıştır. Teknolojinin gelişim miktarına bakılarak gelecekte mutfaklardaki olası gelişimler irdelenmiş çalışma finalinde bütün çalışma ile ilgili bulgularla beraber bir takım öneriler yer almıştır. This study is related to past, present and future of kitchen technologies.The study describes the kitchen concept and the technologies used in kitchens in detail in the first part and discusses the historical development in detail by describing the kitchen. According to the kitchen planning and kitchen types, the kitchen areas and the areas used in the kitchen explain the changes in accessories and kitchen technologies in the following topics. The main purpose of the article is to define the technologies used in the kitchen. In this context, the technology in the development of kitchens has been studied since 1920. In this study, the process of architectural development and change was discussed and the technologies used in the kitchen were discussed in detail. Again under the same heading, the process of evolution of culinary technologies in a period of 100 years has been attempted by taking into consideration the cultural effects of societies in the development of the kitchen. In the last section, a series of inferences and findings related to future kitchens were tried to be obtained by taking into account the changes and developments in a period of 100 years. Looking at the amount of development of technology in the future possible developments in the kitchen examined in the final study, along with findings related to the whole study took place with some suggestions.
Collections