Tuz stresi uygulanmış arpa bitkilerinde wrky transkripsiyon faktörlerinin ekspresyon analizi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu tez çalışmasında, Türkiye'de tarımı yapılan 15 arpa çeşidi (Hordeum vulgare L. cvs. Avcı 2002, Burakbey, Cervoise, Clarica, Epona, Escadre, Gazda, Karatay 94, Lord, Oliver, Premium, Ramata, Tarm 92, Tokak 157/37, Yesevi 93) farklı tuz konsantrasyonlarında (%0,5 ve %1,0) çimlendirildi ve çeşitlerin tuz stresine verdikleri erken yanıt fenotipik ve moleküler analizlerle incelendi.NCBI veritabanında arpada tanımlanmış olan 50 tane HvWRKY (2-61) transkripsiyon faktörü (TF) arasından literatür taraması ile daha önce tuz stresi ile ilişkisi tanımlanmamış olan aday TF'ler seçildi. Fenotipik analiz sonuçlarına göre, dayanıklı (Avcı 2002 ve Premium) ve hassas (Escadre) arpa çeşitleri seçildi ve çeşitlerin tuz stresine verdiği moleküler yanıt HvWRKY6, HvWRKY9, HvWRKY24, HvWRKY25, HvWRKY33, HvWRKY34, HvWRKY41, HvWRKY42 ve HvWRKY46 genlerinin ekspresyon analizleriyle karşılaştırmalı olarak incelendi.Gen ekspresyon analiz sonuçlarına göre, genel olarak HvWRKY genlerinin ekspresyon seviyelerinin tuz stresi ile birlikte anlamlı olarak indirgendiği gözlendi. Kontrol bitkilerine göre %1,0'lik NaCl stresi uygulanan bitkilerden Avcı 2002 çeşidinde HvWRKY6, HvWRKY9, HvWRKY24, HvWRKY34 ve HvWRKY42 genlerinin, Premium çeşidinde HvWRKY6, HvWRKY33, HvWRKY34 ve HvWRKY42 genlerinin, Escadre çeşidinde ise HvWRKY42 geninin ekspresyon seviyelerinin anlamlı olarak düştüğü tespit edildi. In this study, 15 barley varieties (Hordeum vulgare L. cvs. Avcı 2002, Burakbey, Cervoise, Clarica, Epona, Escadre, Gazda, Karatay 94, Lord, Oliver, Premium, Ramata, Tarm 92, Tokak 157/37, Yesevi 93), which are bred in Turkey were germinated under different salt stresses (0.5% and 1.0%) and the early response of varieties to salt stress was investigated by phenotypic and molecular analyses. The NCBI database contains 50 HvWRKY (2-61) transcription factors (TFs) that are defined in barley, and with literature survey, candidate TFs that were not previously studied in response to salt stress were chosen. According to the results of phenotypic analyses, tolerant (Avcı 2002 and Premium) and sensitive (Escadre) varieties were selected and their molecular response to salt stress were examined comparatively by the expression analyses of HvWRKY6, HvWRKY9, HvWRKY24, HvWRKY25, HvWRKY33, HvWRKY34, HvWRKY41, HvWRKY42 and HvWRKY46 genes. According to gene expression analyses results, it was generally observed that expression of HvWRKY genes were significantly reduced under salt stress. Expression levels of HvWRKY6, HvWRKY9, HvWRKY24, HvWRKY34 and HvWRKY42 genes in Avcı 2002; HvWRKY6, HvWRKY33, HvWRKY34 and HvWRKY42 genes in Premium; and HvWRKY42 gene in Escadre were significantly reduced in plants treated with 1.0% NaCl compared with control plants.
Collections