Kadınlarda besin tüketimi ve bki ile uyku düzeni arasındaki ilişki
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışma, yetişkin kadınlarda Beden Kitle İndeksi (BKİ) ile günlük besin tüketimi ve uyku düzeniarasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Mart-Mayıs 2019 tarihleri arasında,İstanbul' da özel diyet ofisine başvuran 19-58 yaşları arasında yer alan 65 kadın üzerindeyürütülen bu çalışmanın verileri, önceden hazırlanmış bir anket formu ile elde edilmiştir.Kişilerin vücut ağırlığı, boy uzunluğu ölçümleri yapılarak Beden Kitle İndeksleri bulunmuştur.Bireylerin günlük beslenme durumu ''günlük besin tüketim formu'', uyku kalitesi `PittsburghUyku Kalite İndeksi` kullanılarak elde edilmiştir. Günlük tüketilen besinler BeBİS programı ileçalışmanın verileri ise SPSS programıyla analiz edilmiştir. Çalışmaya katılan kadınların BKİortalaması 34,72 kg/m2 bulunmuştur. Çalışmaya katılan kadınların %76,9'u obezite grubunda yeralırken %23,1'i ise normal kilo aralığındadır. Çalışmada yer alan kadın bireylerin günlükaldıkları kalori miktarlarının ortalaması ise 1996,10 ± 359,01 kaloridir. Günlük alınankarbonhidrat miktarının ortalaması ise 231,64 ± 45,89 gramdır. Günlük alınan karbonhidratyüzdesi ortalama olarak ise bireylerin günlük yüzde 47,58 ± 6,95 oranında karbonhidrat aldığıbelirlenmiştir. Bireylerde günlük alınan yağ ortalama olarak 86,31± 23,83 gram olarakbelirlenmiştir. Günlük alınan yağ yüzdesi ortalama olarak 38,50 ± 6,05 olarak bulunmuştur.Çalışmaya katılan kadınların ortalama olarak, 67,94 ± 15,51 gram protein aldıkları belirlenmiştir.Günlük alınan protein yüzdesi ortalama 14,07 ± 2,67 olarak bulunmuştur. Çalışmaya katılankadınlardan %23,1'i iyi uyku kalitesine sahipken %76,9'u kötü uyku kalitesine sahiptir.Günlüktüketilen besinlerin uyku kalitesini etkilediğini, uyku kalitesinin de obeziteyle ilişkili olduğubelirlenmiştir. İstenilen normal vücut ağırlığına sahip olabilmek için günlük tüketilen besinler ileuyku düzenine dikkat edilmesi gerektiği saptanmıştır.Anahtar Kelimeler: Beden Kütle İndeksi, Kadın, Uyku düzeni, Uyku kalitesi The aim of this study was to evaluate the relationship between Body Mass Index (BMI) and dailyfood consumption and sleep patterns in adult women. The data of this study applied to 65 obesewomen aged 19-58 between March and May 2019 in a private diet office in Istanbul wereobtained from a questionnaire prepared in advance. Body mass indexes were determined bymeasuring body weight and height. The daily nutritional status of individuals was obtained byusing `The Daily Nutrient Consumption Form`. On the otherhand, calculation of sleep quality ofindividuals are made by `Pittsburgh Sleep Quality Index`. While the Daily consumed foods wereanalyzed with the help of BeBIS Program, the data of the study were analyzed with SPSSprogram. The mean BMI was 34,72 kg/m2. While 76.9% of the women participated in the studywere in the obesity group, 23.1% were in the normal weight range. The average daily calorieintake was 1996,10 ± 359,01 calories. The average daily carbohydrate intake was 231,64 ± 45,89grams. On the other hand, 47,58 ± 6,95 percent of daily carbohydrate intake was determined byindividuals. The average daily fat intake was 86,31 ± 23,83 grams. The mean daily fat intake was38,50 ± 6,05. It was determined that the women who participated in the study had an average of67,94± 15,51 grams of protein. The average protein intake per day was found to be 14,07 ± 2,67.While %23.1 of the women had good sleep quality, %76.9 had low sleep quality.It wasdetermined that daily consumed foods affect sleep quality and sleep quality. It was determinedthat daily food and sleep patterns should be considered in order to have the desired normal bodyweight.Key Words: Body Mass İndex, Women, Sleep patterns, Sleep quality
Collections