Düzenli egzersiz yapan beslenme eğitimi alan ve almayan bireylerde karbonhidrat tüketimi ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma İstanbul Marriott Hotel Asia' da bulunan özel bir kulüpte düzenli egzersiz yapan beslenme eğitimi alan 14 kişi ve almayan 46 kişinin, beslenme eğitiminin karbonhidrat tüketimleri ve beslenme alışkanlıklarına etkisinin araştırılması amacı ile yapılmıştır. Araştırma, 10.02.2019 ile 10.06.2019 tarihlerinde, İstanbul'da, üyelerin kişiye özel spor eğitmenleri ve diyetisyenin verdiği hizmetlerden özel olarak yararlandığı bir spor merkezine düzenli olarak egzersiz yapmak için devam eden, gönüllü olarak çalışmaya katılmayı kabul eden 60 bireyin katılımı ile gerçekleşmiştir. Çalışmaya, 20-65 yaş arasındaki, en az 6 ay süresiyle, aynı spor kulübünde, egzersiz yapan beslenme eğitimi alan 14 veya almayan 46 kişi çalışmaya dahil edilmiştir. Egzersiz öncesi çalışmaya katılanların, ağırlık ve boy ölçümleri alınarak Beden Kütle İndeksi hesaplanmıştır. Beslenme alışkanlıkları ve kişisel özellikleri, anket formu ile sorgulanmıştır. 24 saatlik besin tüketim kaydı formu ile üç günlük karbonhidrat tüketim durumları belirlenmiş, ortalamaları alınmışır. Anket verilerinin analizinde SPSS (Statistical package for Social Sciences ) kullanılmıştır. İki grubun ortalamasının karşılaştırılması için Bağımsız gruplarda t Testi, oranların karşılaştırılması için Ki-Kare Analizi, ikiden çok grubun ortalamasının karşılaştırılması için Varyans Analizi (Tek yönlü) uygulanmıştır. 3 günlük besin tüketim kaydı ise BEBİS(Beslenme Bilgi Sistemi) yazılımı ile değerlendirilmiştir. Çalışmaya katılan erkeklerin vücut ağırlık ortalaması 91,03 ± 39,561 kg,'dır. Beden kitle indeksine göre toplam karbonhidrat tüketim ortalamaları; BKI'si düşük olanlarda 90,24 ± 45,07, BKI'si normal olanlarda 91,03 ± 39,56, BKI'si yüksek olanlarda ise 117,57 ± 39,67 şeklinde bulunmuştur. BKI grupları arasında tüketilen toplam karbonhidrat bakımından istatiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır. Sonuç olarak beslenme eğitimi alanlar ile almayanların karbonhidrat tüketimleri ve beslenme alışkanlıkları arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır This research was conducted to investigate the effect of nutrition education on carbohydrate consumption and nutritional habits of males who got regular nutrition 14 people training and did not get nutrition 46 people training in a private club located in Istanbul Marriott Hotel Asia. The study was carried out in Istanbul between 10.02.2019 and 10.06.2019 with the participation of 60 men who continue to exercise regularly in a sports center where members benefit from special sports trainers and dieticians. The study included malr individuals between 20-65 years old who received. Body mass index was calculated by taking weight and height measurements of the participant nutrition 14 people training and did not receive nutrition 16 people training. These indivuals exercised at the same sports club at least 6 months. Body mass index was calculated by taking weight and height measurements of the participants before the exercises. Nutritional habits and personal characteristics were questioned by a questionnaire. A 24-hour food consumption record form and three-day carbohydrate consumption conditions were determined and calculated their average values. SPSS (Statistical package for Social Sciences) was used in the analysis of the survey data. Chi-Square Analysis was used for comparison of the ratios, and Variance Analysis (One-way) was applied to compare the average of more than two groups. BEBIS (Nutrition Information System) software was entered into the 3-day food consumption record. The average of body weight of the men who participated in the study was 91,03 ± 39,561 kg. The averages values of total carbonhydrate consumption with regard to body mass index are 90,24 ± 45,07, 91,03 ± 39,56 and 117,57 ± 39,67 in those with low, normal and high BMI, respectively. There was no statistically significant difference in total carbohydrate consumption between BMI groups. In this study, t-test was used for comparison of the average of the two groups, As a result, no significant difference was found between the dietary intake and nutritional habits of those who received nutritional education.
Collections