Gıdalarda erüsik asidin eş zamanlı GC-MS / FID tayini için metot geliştirme ve validasyon çalışmaları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Omega-9 yağları olarak da bilinen Erüsik Asit oranının gıdalarda yüksek olmasıbazı sağlık risklerini ortaya çıkardığı düşünülmektedir. Literatür de Erüsik Asitseviyelerine maruz kalan insanların kalp damar rahatsızlıkları yaşamaları, miyokardiyalyağlanmaya duyarlı olmaları, diyabete yakalanma oranlarının arttığı ve böbreklerde azdüzeyde boşaltım olduğu bildirilmiştir. Bu nedenle Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi(FDA)' da Gıdalarda bulunan Erüsik Asit miktarlarıyla ilgili bazı düzenlemelermevcuttur ve Ülkemizde de Erüsik Asit ile ilgili Türk Gıda Kodeksi BulaşanlarTebliğinde gıdalarda % 5, bebek formüllü gıdalarda toplam yağ içeriğinin %1 olarakkısıtlanmıştır.. Ayrıca Türk Gıda Kodeksi Belirli Gıdalarda Erüsik Asit SeviyesininResmi Kontrolü İçin Numune Alma Ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliği (TEBLİĞ NO:2016/4) yayınlanmıştır.2016/4 nolu tebliğ çerçevesinde yapılan bu çalışmada eşzamanlı çalışacak olanGC-MS/FID analiz metodu geliştirilmiştir. Gıda analizlerinde matriks etkisibulunmaktadır. Bu nedenle de Erüsik asidin geliş zamanında başka analitlere aitpiklerin gelme ihtimali vardır. Her ne kadar standart olarak Erüsik asit verilse debuna rağmen ; GC çalışma şartlarında değişiklik olmadığı için, analitin geliş zamanınagöre karar verilir. Burada MS dedektör ile doğrulanması gereklidir. Erüsik Asitbulunan gıdaların yağları soxelet yöntemiyle ekstrakte edilmiş ve Ektrakte edilenyağların yağ Asitleri kompozisyonu ve Erüsik Asit miktarına bakılmıştır. Ürünler MSve FID dedektör bulunan GC cihazına verilmiştir. Eş zamanlı olarak MS ve FIDdedektörde tespit edilen Erüsik asidin MS dedektörde doğrulaması FID dedektörde isehesaplaması gerçekleştirilmiştir. Bu metotta LOD, LOQ, tekarlanabilirlik,tekrarüretilebilirlik, geri alma, doğruluk çalışmaları yapılmıştır.Yapılan çalışmada LOD % 0.11, LOQ % 0.38 ve MDL % 0.11 olarak bulundu. Eldeedilen bu değerlerin uygunluğu 5 farklı noktada kontrolu yapıldı. TGK 2016/4 BelirliGıdalarda Erusik Asit Seviyesinin Resmi Kontrolü İçin Numune Alma ve AnalizMetodu Kriterleri Tebliği' ne göre verilen değerler LOD ≤1 g/kg (≤0,1 %); LOQ ≤5 g/kg(≤0,5 %) şeklindedir. Geri alma çalışmalarında geri alma oranları % 98.84 ile % 100.30arasında değişmiştir. Yapılan çalışmada, geri kazanım iyi analitik performansgöstermiştir ve elde edilen üç farklı konsantrasyondaki sonuçlar elde edilmiştir.tekrarlanabilirlik çalışmasında farklı konsantrasyonlardaki katı ve sıvı yağ çalışmalarıiçin birleştirilmiş % RSDr(pool) sırasıyla % 1.66 ve % 1.40 olarak hesaplandı. Eldeedilen bu sonuçlar %HRSDr olan % 1.91 değerinden küçük olduğundan yapılançalışmanın uygun olduğu birleştirilmiş relatif standart sapma değerlendirmesi yapılmışoldu. Tekrar üretilebilirlik çalışmasında farklı konsantrasyonlardaki katı ve sıvı yağçalışmaları için birleştirilmiş % RSDR(pool) sırasıyla % 2.13 ve % 2.51 olarakhesaplandı. Elde edilen bu sonuçlar %HRSDR olan % 2.88 değerinden küçükolduğundan yapılan çalışmanın uygun olduğu birleştirilmiş relatif standart sapmadeğerlendirmesi yapılmış oldu. Ölçüm sonuçlarını karşılaştırırken ve limitlere uygunluğuaçısından karar verirken önemlidir. Erusik asit analizi ile ilgili validasyon çalışmasındaölçüm belirsizliği k= 2 %95 güven aralığında genişletilmiş belirsizlik ± % 0.60 olarakbulundu. Bulunan tüm sonuçlar Türk Gıda Kodeksi Belirli Gıdalarda Erusik AsitSeviyesinin Resmi Kontrolü İçin Numune Alma Ve Analiz Metodu KriterleriTebliğinde (Tebliğ No: 2016/4) verilen limitlerİ karşılamaktadır. Sonuç olarak; bu çalışmada Erusik asit bulunan ürünlerde yapılan analizlerin tespit edilmesindeki doğruluk oranı arttırılmış olup, eş zamanlı olarak Erusik asidin hem analizi hemde doğrulanması ile ilgili bir analiz metodu ortaya koyulmuştur. Bu analiz metodu Türk Gıda Kodeksi Belirli Gıdalarda Erusik Asit Seviyesinin ResmiKontrolü İçin Numune Alma Ve Analiz Metodu Kriterleri Tebliğ (Tebliğ No: 2016/4)çerçevesinde eşzamanlı çalışacak olan GC -MS/FID 'de geliştirilmiştir. Validasyonçalışmaları yapılmış olan bu metodun Erüsik asit analizi yapan laboratuvarlar tarafındankullanılabilecek bir hale getirilmiştir. It is thought that the high percentage of Erucic Acid, also known as omega-9 fats,in foods poses certain health risks. It has been reported in the literature that peopleexposed to erucic acid levels experience cardiovascular disorders, susceptibility tomyocardial fat, increased rates of diabetes, and minimal renal excretion. For thisreason, the American Food and Drug Administration (FDA) has some regulationsregarding the amount of Erucic Acid in Foods and in our country, the Turkish FoodCodex C ommuniqué on Erucic Acid is restricted to 5% in foods and 1% of total fatcontent in baby formula foods. Turkish Food Codex Communiqué on Sampling andAnalysis Method Criteria for Official Control of Erucic Acid Level in Certain Foods(Communiqué NO: 2016/4) has been published. In this study conducted within the framework of Communiqué No 2016/4, GCMS FID analysis method, which will work simultaneously, was developed. There ismatrix effect in food analysis. Therefore, there is a possibility of peaks of otheranalytes at the time of arrival of erucic acid. Although Erucic acid is given as astandard; Since the GCoperating conditions remain unchanged, the time of arrival ofthe analyte is determined. Here it needs to be verified with the MS detector. The oilsof the foods with Erucic Acid were extracted by soxelet method and the Fatty Acidcomposition and the amount of Erucic Acid of the extracted oils were examined.The products are supplied to the GC device with MS and FID detector. Simultaneousverification of erucic acid detected in MS and FID detector in MS detector andcalculation in FID detector was performed. In this method, LOD, LOQ,reproducibility, reproducibility, retrieval and accuracy studies were performed.In the study, LOD was found to be 0.11%, LOQ was 0.38% and MDL was0.11%. The suitability of these values was checked at 5 different points. According tothe Turkish Commercial Code 2016/4 Communiqué on Sampling and Analysis MethodCriteria for Official Control of Erucic Acid Level in Certain Foods LOD OD1 g / kg(≤0.1%); The LOQ is ≤5 g / kg (≤0.5%). In the recovery studies, the recovery ratesranged from 98.84% to 100.30%. In the study, recovery showed good analyticalperformance and results obtained at three different concentrations. In the repeatabilitystudy, the combined% RSDr (pool) for fat and oil studies at different concentrationswas calculated as 1.66% and 1.40%, respectively. Since these results were smaller than1.91% HRSDr%, the combined relative standard deviation was considered appropriate.In the reproducibility study, the combined% RSDR (pool) for fat and oil studies atdifferent concentrations was calculated as 2.13% and 2.51%, respectively. Since theseresults were smaller than the 2.88% HRSDR, the combined relative standard deviationwas evaluated. It is important when comparing measurement results and deciding oncompliance with limits. In the validation study for erucic acid analysis, the uncertaintyof measurement was found to be extended uncertainty ± 0.60% in the 95% confidenceinterval of k = 2. All the results found meet the limits given in the Turkish Food CodexCommuniqué on the Sampling and Analysis Methods Criteria for Official Controlof Erucic Acid Level in Certain Foods (Communiqué No: 2016/4). As a result; In this study, the accuracy rate in detecting the analysis ofproducts with erucic acid was increased and an analysis method related to bothanalysis and verification of erucic acid was put forward simultaneously. Thisanalysis method has been developed in GC-MS / FID which will workconcurrently within the framework of the Turkish Food Codex Communiqué on theSampling and Analysis Method Criteria for Official Control of Erucic Acid Level inCertain Foods (Communiqué No: 2016/4). Validation studies of this method hasbeen made to be used by laboratories performing erucic acid analysis.
Collections