Giresun yöresindeki bazı yenilebilir bitkilerin farklı çözücülerdeki ekstrelerinin anti-üreaz aktivitelerinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Üreaz, ürenin amonyak ve karbondiokside hidrolizini katalizleyen bir enzimdir. Üreaz, hayvan, bitki ve mikroorganizmalarda bulunan azot metabolizmasının önemli enzimlerindendir. Üreaz inhibitörleri çeşitli hastalıklarda yaygın olarak kullanılmaktadır.Bu çalıma da, Giresun yöresinde yetien bazı yenilebilir bitkilerin farklı çözücülerdeki ekstrelerinin üreaz enzim aktivitesi üzerine inhibisyon etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla bu bitkilerin sulu, metanollü ve etil asetatlı ekstrelerinin üreaz aktivitesi üzerine inhibitör etkileri spektrofotometrik ölçümlerle analiz edildi.Elde edilen bitki ekstrelerinin üreaz üzerine farklı inhibitör etki gösterdikleri belirlendi. Bu bitkiler arasında mendek (Aegopodium podagraria) (IC50 0,0003 ± 0,0001 ?g/mL) sulu ekstresinin, pazı (Beta vulgaris L. var. Cicla) (IC50 0,00009 ±0,000001?g/mL) etil asetatlı ekstresi ve yayla pancarının (Capsella bursa-pastoris L.) (IC50 0,003 ± 0,0021?g/mL) metanollü ekstresinin üreaz enzimini en yüksek oranda inhibe ettii bulundu. Urease is an enzyme that catalyzes the hydrolysis of urea to ammonia and carbon dioxide. Urease is an important enzyme of nitrogen metabolism that is found in animals, plants and microorganisms. The urease inhibitors are widely used invarious diseases.In this study, inhibitory effects of extracts of some edible plants growing in the region of Giresun in different solvents on urease activity were investigated. For this purpose, inhibitory effects on urease activity of these plants which were of extracts prepared with water, methyl alcohol and ethyl acetate were analysed by spectrophotometric measurements. As a result of analysis, it was determined that the plant extracts obtained shown different inhibitory effects on urease. Among this plants, the most effective urease inhibitors were water extract of mendek (Aegopodium podagraria) (IC50 0,0003 ± 0,0001 ?g/mL), ethyl acetat extract of pazı (Beta vulgaris L. var. Cicla) (IC50 0,00009 ± 0,000001?g/mL) and methyl alcohol extract of yayla pancarı (Capsella bursa-pastoris L.) (IC50 0,003 ± 0,0021?g/mL).
Collections