BKI>25 olan bireylerin beslenme durumunun ve beden algılarınındeğerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma Beden Kütle İndeksi 25'in üzerinde olan bireylerin beslenme durumlarıve alışkanlıkları, fiziksel aktivite düzeyleri ve bedenlerine yönelik algılarınıdeğerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Çalışma Ekim-Aralık 2018 tarihleri arasındaİstanbul-Beşiktaş'ta bulunan Etiler Zaradis Beslenme ve Diyet Polikliniğinebaşvuran yaşları 21-65 arasında olan 30 birey üzerinde yapılmıştır. Çalışmaya 23kadın 7 erkek katılmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin demografik bilgileri,antropometrik ölçümleri, fiziksel aktivite durumları ve beden algısı memnuniyetdurumları sorgulanmıştır. Bireylere besin tüketim sıklıkları sorulmuştur. Beden algısıölçeği hazırlanarak ve bireylerin genel özellikleri ile karşılaştırma yapılmıştır.Bireylerin yaş ortalaması 40.70±12.40 yıldır. BKİ ortalamaları ise 32.79±4.74 olarakhesaplanmıştır. Cinsiyete göre öğün tüketim sayısı incelendiğinde kadın veerkeklerin en çok öğün tüketim sayısının 3 öğün olduğu görülmüştür. Ankete katılankatılımcıların ara öğünde tükettikleri besinlere göre en çok meyve ve kuru meyvenintüketildiği en az ise çikolata, şeker gibi besinlerin tüketildiği bulunmuştur. Anketekatılan katılımcılardan 17 kişinin egzersiz yaptığı 9 kişinin ise egzersiz yapmadığıgörülmüştür. Cinsiyete göre beden algısı incelendiğinde ise, erkeklerin genelgörünümünden memnuniyeti (173,43±19,50), kadınlarınkinden (147,48±22,44) dahayüksek bulunmuştur (p<0.05). Sonuç olarak, şişman olan erkek ve kadınların zayıf,normal ve hafif şişmanlara göre bedenlerinden daha az hoşnut oldukları vekendilerini çekici bulmadıkları belirlenirken, kadınlara göre erkek bireylerin bedenbölgelerinden daha memnun olduğu ve kendilerini daha çekici bulduklarısaptanmıştır.Anahtar Kelimeler: Beden algısı, beden kitle indeksi, beslenme durumu This study was conducted in the Etiler Zaradis Nutrition and Dietary Polyclinic inIstanbul-Besiktas between October and December 2018. The study sample wascalculated as 30 in order to meet the body and body senses of individuals with bodymass index> 25.The body perception scale was prepared and compared with thegeneral characteristic soft individuals.77% of the participants were female and 23%were male. The meanage of the individuals was 40.70 ± 12.40 years. The mean BMIwas calculated as 32.79 ± 4.74. When the number of meals consumed by gender isexamined, it is seen that the number of meals consumed by men and women is 3meals the most. It was found that fruits and dried fruits were consumed at leastaccording to the foods consumed in the meals of the participants and at least foodssuch as chocolate and sugar were consumed. It was seen that 17 of the participantswere exercising and 9 of them were not exercising. When the perception of bodyaccording to gender was examined, it was found that satisfaction of male generalappearance (173,43 ± 19,50) was higher than that of female (147,48 ± 22,44), it wasstatistically significant (p<0.05). As a result, it was found that fat men and womenwere less satisfied with their body and did not find hemselves attractive than weak,normal and light weight, while male individuals were found to be more satisfied withtheir body parts and found themselves more attractive than women. The dataobtained from the study was evaluated by SPSS (Statistical Package for SocialSciences) package program.Keywords: Body mass index, body perception, body image
Collections