Düzce ilindeki içme ve kullanma sularının durumunun değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu kesitsel çalışmanın amacı Düzce ilinde içme ve kullanma sularının günlük üretilen ve dağıtılan miktarı, altyapı özelikleri, odak nokta, numune alma, kirlilik ve dezenfeksiyon durumu ve sularla ilişkili hastalıkların dağıtılan su ile ilişkisinin değerlendirilmesidir.Düzce ili ve ilçelerinin tamamını kapsayan çalışmada Düzce Sağlık Müdürlüğü'nün içme ve kullanma sularının izleme ve denetleme çalışmalarına ait form ve kayıtları veri toplamada kullanıldı. Veriler 6 ana başlık altında incelendi.Düzce il genelinde kişi başına düşen su miktarı ortalama 214 litredir. İl nüfusunun % 10'unun kişi başına düşen günlük su miktarı halen 100 litrenin altındadır. İçme ve kullanma sularının depo durumları değerlendirildiğinde % 83'ünün numune alma musluğu ve koruma alanı bulunmadığı, % 95'inde klorlama cihazı olmadığı tespit edildi. Kontrol izleme kapsamında alınan 771 numunenin % 52'si bakteriyolojik olarak uygun değildi. Düzce ili içme ve kullanma sularından 2009 yılı içerisinde 18.275 bakiye klor ölçümü yapıldığı saptandı. Yapılan ölçümlere bakiye klor tespit edilmeme oranı % 1,7 iken, yapılan ölçümlerin % 53,7'sinin bakiye klor düzeyinin 0,5 ppm düzeyinde olduğu tespit edildi. Eylül ayında diğer aylara oranla 0,5 ppm düzeyindeki bakiye klor miktarının daha düşük oranda olduğu, aynı ay akut barsak enfeksiyonları bildiriminde artış yaşandığı saptandı.Düzce ilinde içme ve kullanma suyu kaynaklarının potansiyelinin yeterince kullanılmadığı, içme ve kullanma suyu depolarının önemli bir kısmının taşıması gereken gerekli şartları sağlamadığı, bazı odak noktaların temsil yeteneklerinin yeterli düzeyde olmadığı, numune alma periyotlarında sistemli bir yöntem izlenmediği, köylerde klorlama çalışmalarının etkin olmadığı gözlendi. İçme ve kullanma sularından numune alınacak odak noktaların özellikleri, numune alma periyotları gibi kriterlerde belirli standartların sağlanması, su sağlayıcı ve izleyici kurum ve kuruluşların görev, yetki ve sorumluluklarını belirleyen yeni bir mevzuatın düzenlenmesinin su kalitesinin artmasına yarar sağlayacağı düşünüldü.Anahtar Sözcükler: İçme ve kullanma suyu, su deposu, odak nokta, su analizi, bakiye klor düzeyi, Düzce The aim of this cross-sectional study is that to determinate the relationship with water borne diseases and pollution and the status of disinfection, getting the numine, the focal point, the infrastructural characteristics, the amount of the daily production and distribution of using and drinking waters in the province of Duzce.The data in this study covering the province and the districts of Duzce, were collected forms and records used by Duzce Health directorate to monitor and control using and drinking waters. The data was evaluated on six main headings.Average per capita amount of water n the province of Duzce is 214 liters the daily water amount of per capita in 10 5 of the population in the province of Duzce is still below the 10 liters. When the storage conditions of using and drinking waters were evaluated it was found that the 83 % of the warehouses have not got the sampling taps and the protected areas and again in 95 % of the warehouses have not got chlorination. 52 % of 771 samples taken on he monitoring was not bacteriologically appropriate. The measurement of residual cholorine of the drinking and using water in Duzce rovince in 2009 was 18.275. The level of 0,5ppm of the residual cholorine level was detected 53,7% of the measurements. The amount of 0,5 ppm of the residual chlorine level in September, according to other months was found lower. The report showed an increase in acute intestinal infections in the same mounth.The sampling periods and the properties of the focal points of drinking and using water should be certain standards. A new legislation determining the responsibility and the duties, power of the institutions and organizations for drinking and using water is required this situation can be of benefit to increase the quality of the water.Key words: using and drinking waters, water tank, focal point, water analysis, residual chlorine level, Duzce
Collections