Fındık fabrikası çalışanlarında solunum sistemi yakınma ve bulguları ve solunum fonksiyon testleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Giriş: Bitkisel kökenli organik tozların inhale edilmesi astım, astım benzeri sendrom ve hipersensivite pnömonitisi gibi çeşitli hastalıklara neden olabilmektedir. Çalışmanın amacı fındık fabrikasında çalışan işçilerde solunum fonksiyon ölçümleri, solunumsal anket ve iç ortam toz partikül ölçümü yaparak solunumsal sağlık etkilerini değerlendirmektirYöntem: Düzce ilinde bir fındık fabrikasında farklı departmanlarda çalışan toplam 150 işçi çalışma grubu olarak ve hastanede büro elemanı olan 70 çalışan kontrol grubu olarak çalışmaya alındı. Olgulara bir anket formuyla, yaş, cinsiyet, anket yapılan yer, boy, kilo, sigara kullanımı, çalışma yeri ve süresi, iş öncesi astım-allerji öyküsü, diğer solunum hastalıkları öyküsü, solunumsal semptomların varlığı (öksürük, dispne, balgam, göğüste baskı hissi, sıkışıklık, nefessizlik) ve mesleki ilişkisini, allerjik belirtileri (konjonktivit, rinit vb) ve mesleki ilişkisini içeren sorular soruldu. Vardiya öncesi ve sonrası solunum fonkiyon testi uygulandı. Çalışma alanı ve dış ortam havası toz partikül ölçümü yapıldıBulgular: Fındık işçilerinde solunumsal semptomlardan nefessizlik semptomu (%6) anlamlı oranda yüksek bulundu (p=0.029). Solunum fonksiyon ölçümlerinin vardiya öncesi ve sonrası FVC, FEV1, FEV1/FVC ve FEF25-75 değerlerinin tümünün kontrol grubuna göre düşük olduğu tespit edildi. Kontrol grubuna göre vardiya sonrası % 10'dan fazla FEV1 düşüklüğü 9 işçide görüldü (p=0.029Sonuç: Bazı gıda işleme sektörlerinde (un, çay, kahve) ve pamuk sektöründe çalışanlarda gözlenen solunumsal etkilenmelerin fındık sektöründe de gözlendiği, etkili toz kontrolünün işçilerin sağlığını olumlu yönde etkileyeceği anlaşılmıştırAnahtar kelimeler: SFT, fındık işçisi, toz konsantrasyonu, solunumsal semptomlar Introduction: Exposure to plant-derived materials can cause development of various diseases including asthma, asthma-like syndrome and hypersensitivity pneumonitis. The aim of this study was to investigate respiratory health effects of Hazelnut in Hazelnut Processing Factory Workers by respiratory questionnaire and by measuring respiratory functions and the particulate mattersMethods: 150 workers from different departments in a hazelnut factory in Düzce as study group and 70 workers from hospital as control group were included.Age, sex, place, height, weight, smoking habit, working place and period, pre-shift asthma-allergy history, other chest disease history, respiratory symptoms (cough, dyspnea , sputum, shortness of breath, chest tightness, breathlessness) and work-related, allergic symptoms (conjunctivitis, rhinitis etc) and occupational relation was assessed with questionnaire. Pulmonary functions tests were done during pre-shift and post-shift period. Dust particles were measured in working area and outdoorFindings: Breathlessness (%6) was significantly higher in hazelnut workers (p=0.029). Both of the pre-shift and post-shift spirometric values FVC, FEV1, FEV1/ FVC and FEF 25-75 were significantly lower than control group. Nine hazelnut workers have shown a decrease more than 10% in post shift FEV1 according to control groupsConclusion: The various industries (food, cotton) have had respiratory hazards. It seems that the key control to protect the health of hazelnut processing factory workers is to control dust level in that particular areaKeywords: hazelnut workers, pulmonary function tests, respiratory symptoms, dust concentration
Collections