Visseral yağın kardiyovasküler risk faktörleri ile ilişkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Dünyadaki ölümlerin en sık nedeni kardiyovasküler olaylardır. Günümüzde eskiden beri olan ve yeni gelişen birçok klinik durum ve laboratuvar gösterge kardiyovasküler risk faktörü olarak belirlenmiştir. Metabolik sendromun birçok hastada diyabet ve kardiyovasküler hastalıklara eşlik ettiği bilinmektedir. Metabolik sendromda visseral yağ oranı artışı olmaktadır. Bu tezde visseral yağ oranının kardiyovasküler hastalıklar için bağımsız bir risk faktörü olup olmadığı araştırılmıştır. Kardiyoloji ve dahiliye polikliniğine başvuran çalışmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden hastaların visseral yağ oranı biyoelektrik impedans yöntemi ile ölçüldü. Hastaların rutin bakılan kan tetkikleri yapıldı ve klinik risk faktörleri belirlendi. Visseral yağ oranı klinik risk faktörleri arasındaki ilişkiye sürekli değişkenler ``t test'', kategorik değişkenler ise ``ki-kare testi'' ile karşılaştırıldı. Visseral yağ oranı tip 2 diabetes mellitus, hipertansiyon, hiperlipidemi, koroner arter hastalığı aile öyküsü anlamlı olarak daha yüksek saptandı. Visseral yağ oranının sıkı takibi ve azaltılmasına yönelik yaklaşımlar ile kardiyovasküler hastalıkların gelişmesi engellenebilir. The most common reason of the total deaths on earth is cardiovascular events. Nowadays many biochemical parameters that also new explored and clinical disorders are decided to be cardiovascular risk factors. It is known that metabolic syndrome goes together with diabetes and cardiovascular diseases. Visceral fat rate increases in metabolic syndrome. In this study, it was investigated whether the visceral fat rate is an independent risk factor for cardiovascular diseases. The patients who applied to cardiology and internal medicine outpatient clinics and also who were volunteer, were included in the study. The visceral fat rate was measured by bioelectric impedance method. Patients? blood analyses were taken and clinical risk factors were determined. The relation between visceral fat rate and clinical risk factors were researched by `?t test?? on continuous variables and by `?Chi-square test?? on categorical variables. Visceral fat ratio was significantly higher in patients with type 2 diabetes mellitus, hypertension, hyperlipidemia, family history of coronary artery disease. In conclusion, cardiovascular diseases can be prevented by strict monitoring and reduction of visceral fat accumulation.
Collections