Fitin şeklinde bağlı fosforun yumurta tavuklarında kullanılma olanaklarının araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
-46- 7» ÖZET Bu araştırma ıslatılma sonucunda tahıllardaki fitin fosforundan tavukların daha fazla yararlanabilme olanaklarının olup olamayacağını belirlemek için yapıldio Bu bakımöan buğday ve arpanın su ile muamele edildikten sonra yumurta tavuğu rasyonla- rında kullanılmasının; canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yumur ta verimi, yumurta kalitesi, kemikte kül, kalsiyum ve fosfor ile kan serumunda kalsiyum ve inorganik fosfor miktarı üzerine olan etkileri incelendi. Araştırmada toplam 300 adet 24 haftalık Shaver yumur ta tipi kahverengi melez tavuk kullanıldı» Araştırma her biri 50 adet tavuktan meydana gelen 1 kontrol, 5 deneme olmak üzere top lam 6 grup halinde yürütüldü» Kontrol grubu için hazırlanan ras- yon bitkisel ve hayvansal kaynaklı yem maddelerinden oluşturuldu» Bitkisel kaynaklı yem maddelerinden oluşan 1, 2, 3 ve 4» grup rasyonlarına ilave inorganik fosfor kaynağı verilmedi» Buğday 1» gruba doğrudan, 2` gruba ıslatılarak; arpa ise 3» gruba doğrudan, 4. gruba ıslatılarak verildi» Beşinci gruba ise bitkisel kaynaklı yem maddelerinin yanı sıra % 1»40 onanında dikalsiyum fosfat ilave edilmiş rasyon verildi» Araştırma 4 ay sürdürüldü» Hayvanlar grup yemlemesine tabi tutulup yem ad libitum olarak verildi» Arpa ve buğdayın öğütüldükten sonra aynı ağırlıktaki suyla oda ısısında 16-20 saat ıslatılması ve 40°C'de kurutularak tekrar öğütülme siyle; arpadaki fitat fosforunun % 63'ü, buğdaydaki fitat fosforunun ise % 56' sı inorganik fosfora hidrolize oldu» Kasyondaki fosfor düzeylerinden hayvanların sağlığı-47- olumsuz yönde etkilenmemiştir. Araştırmanın başında ve sonunda tavuklar tek tek tar tıldı,. Araştırma sonu ortalama canlı ağırlıklar kontrol, 1, 2, 3, 4 ve 5. gruplarda sarasıyla 2335oOO, 2273.80, 2415.40, 2229.00, 2367. 80 ve 2309.20 g olarak bulundu. Arpa ve buğdayın ıslatılarak katıldığı rasyonlarla beslenen gruplarda canlı ağırlığın diğer gruplara göre istatistik açıdan önemli derecede (P<^0.01) fazla olduğu gözlemlendi. Günlük ortalama yem tüketimi kontrol, 1, 2, 3, 4 ve 5. gruplarda sırasıyla 123.78, 124.95, 126.40, 117.19, 119.69 ve 122.67 g olarak saptandı. Bir düzine yumurta için tüketilen yem miktarı ise kontrol, 1, 2, 3, 4 ve 5. gruplarda sırasıyla 1.77, 1`86, 1.93, 1.88, 1.86 ve 1.76 kg olarak bulundu. Arpa ve buğdayın doğrudan veya ıslatılarak verilmesi sonucunda yem tüketimi ve yem den yararlanma bakımından farklılık saptanmadı. Araştırına süresince ortalama yumurta verimi kontrol, 1, 2, 3, 4 ve 5. gruplarda sırasıyla % 84.02, 80.88, 78,73, 75.05, 77.29 ve 83.45 olarak bulundu. Arpanın ıslatılarak veril masi yu murta veriminde artışa neden olurken buğdayın ıslatılarak veril mesi sonucunda yumurta veriminde azalma gözlemlendi. Yumurta ağırlığı bakımından gruplar arasında istatis tik! açıdan önemli bir farklılığa rastlanmadı. Araştırma sonunda ortalama yumurta ağırlıkları kontrol, 1, 2, 3, 4 ve 5. gruplarda sırasıyla 63.40, 62.42, 62.71, 63.63, 62.22 ve 64.46 g bulundu. Araştırma süresince yumurta kırılma mukavemeti ve ka buk kalınlığı da zaman zaman rasyondaki fosfor düzeyinden etkilen miştir. Araştırma sonunda kemikteki kül miktarı kontrol, 1, 2,-48- 3s 4 ve 5c gruplarda sırasıyla % 60.14, 59.38, 57.11, 59.63, 58.74 ve 58.85 olarak belirlendi» Buğdayın ıslatılarak verildiği 2. grupta kemikteki kül miktarının azlığı diğer gruplara göre istatistiki açıdan önemli (P<Cj3o0l) bulundu. Kemikteki kalsiyum ve fosfor miktarı ise kontrol, 1, 2, 3, 4 ve 5» gruplarda sırasıyla % 18.54, 7.16; 18.38, 7.46; 18,29, 7.12; 18.78, 7.12; 18,57, 7.50 ve 19.21, 7.11 olarak sap tandı. Gruplar arasında istatistiki açıdan önemli bir farklılık görülmedi o Buğday ve arpanın ıslatılarak verilmesi kan serum kal siyum ve inorganik fosfor miktarlarını etkilemedi,, Araştırma so nunda, kan serum kalsiyum ve inorganik fosfor miktarları kontrol, 1, 2, 3, 4 ve 5. gruplarda sırasıyla 39.33, 6.20; 40. 0&, 5.51; 38.05, 5.70; 39.49, 5.45; 43.28, 6.04 ve 40`83, 6.2? mg/100 mi olarak saptandı. Sonuç olarak; buğday ve arpanın ıslatılarak yumurta tavuğu rasyonlarına katılmasının canlı ağırlığı önemli derecede arttırdığı belirlendi. Islatılmış arpanın rasyona katılmasının yumurta veriminin artmasına, ıslatılmış buğdayın katılmasının ise yumurta veriminin azalmasına ayrıca rasyonlarda inorganik fosfor bulunmasının da yumurta verimi üzerine. olumlu etkisi olduğu sap tandı. Islatılmış buğdayın katıldığı rasyonu tüketen grupta kemik teki kül miktarı diğer gruplardan düşük bulundu. Buna karşılı* ıslatmanın yem tüketimi, yumurta ağırlığı, kemik kalsiyum ve fos foru, kan serumu kalsiyum ve inorganik fosforu üzerine ise etkili olmadığı kanısına varıldı. -49- SUMMARY This study was carried out to determine the effects of phytin phosphorus in cereal grains by water-soaking* Therefore the effects of water-soaking of barley and wheat on body weight, feed consumption, egg production, egg quality, tibia ash, calcium and phosphorus and blood serum calcium and inorganic phosphorus levels were investigated*. Totally 300 Shaver Starcross Brown Layers (24 weeks of age) were used. There was a control and five treatment groups, each cotaining 50 hens. The ration of control group consisted of feedstuffs of animal and plant origin. Only feedstuffs of plant origin were used in groups of 1, 2, 3 and 4o Wheat, soaked wheat, barley and soaked barley were added to the groups of 1, 2, 3 and 4, respectively. Dicalcium phosphite (1.40 %) was added to the group 5 containing feedstuffs of plant origin. The experiment lasted for a period of 4 months. They were fed in groups and feed was given ad libitum* Wheat and barley ground were mixed with the same weight of water and incubated.for 16-20 hours at room temperature. Then they were dried at 40°C and reground. By soaking in water, 63 % of phytate phosphorus in barley and 56 % of phytate phosphorus in wheat were hydrolyzed to inorganic phosphorus. Dietary phosphorus levels and sources did not have any harmful effect on the health of hens. The hens were individually weighed at the beginning and *t the end or the experiment. At the end of the experiment,-50- the average live weights in control, 1, 2, 3, 4 and 5. groups were found as 2335.00, 2273o80, 2415.40, 2229.00, 2367.8O and 2309«20 g, respectively. Body weight was significantly higher for groups fed soaked wheat and barley than other groups (P<^0. 01). Total average daily feed consumptions of control, 1, 2, 3, 4 and 5. groups were 123.78, 124.95, 126.40, 117.19, 119.69, and 122.67 g and the feed consumptions for one dosen egg were 1.77, 1.86, 1.93, 1.88, 1.86 and 1.76 kg, respectively. Soaked wheat and soaked barley did not have a significant effect on feed consumption and feed efficiency. Total average hen day egg production in control, 1, 2, 3, 4 and 5. groups was 84.03, 80.88, 78.73, 75.05, 77.29 and 83.45 %i respectively. Egg production was increased by soaking barley but decreased by soaking wheat. There were no differences in egg weight between groups. At the end of the experiment, the average egg weight in control, 1, 2, 3, 4 and 5. groups was found as 53.40, 62.42, 62.71, 63.63, 62.22 and 64.46 g, respectively. ?û'gg breaking strength and egg shell thickness were significantly affected at some period of the experiment by the level and source of dietary phosphorus. At the end of the experiment, ash content of tibia in control, 1, 2, 3, 4 and 5. groups was found as 60.14, 59.38, 57.11, 59.63 and 58.85 %, respectively. Groups that received soaked wheat had a significantly lotfer percent tibia aah than the others (P<Cj3.01)o At the end of the experiment, tibia calcium and phosp horus in control, 1, 2, 3, 4 and 5. groups were 18.54, 7.16;-51- 18.38, 7.46; 18.29, 7.12; 18.78, 7.12; 18.57, 7.50 and 19.21, 7oll %, respectively. These values did not differ significantly. Blood serum calcium and inorganic phosphorus were not affected by soaking grains. At the end of the experiment, blood serum calcium and inorganic phosphorus levels in control, 1, 2, 3, 4 and 5. groups were 39.33, 6.20; 40.06, 5.51; 38.05, 5.70; 39.49, 5.45; 43.28, 6.04 and 40.83, 6.27 mg/100 ml, respec tively. It is concluded that body weight was significantly improved by soaking barley and wheat in water. Egg production was significantly increased by soaking barley but it was signifi cantly reduced by soaking wheat. Egg production was significantly increased in hens fed rations containing inorganic phosphorus. Tibia ash content by feeding soaked wheat was found to be low...There were no significant differences among groups in feed con sumption, feed efficiency, egg weight, bibia calcium and phospho rus, blood serum calcium and inorganic phosphorus levels by soaking grains0
Collections