Farklı gelişme dönemlerinde biçilen Guar (Cyamopsis tetragonoloba (L.) Taub.)`ın verim ve kalite özellikleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bir baklagil türü olan guar, hayvanların kaba yem ihtiyacını karşılamak için başarılı bir şekilde yetiştiriciliği yapılan ve ülkemiz için de değerli bir bitki olma potansiyeline sahip önemli bir türdür. Bu çalışma, Çankırı Karatekin Üniversitesi Kızılırmak Meslek Yüksekokulu Araştırma ve Uygulama Alanı'nda, farklı biçim zamanlarının (erken vejetatif dönem, çiçeklenme başlangıcı, %50 çiçeklenme, tam çiçeklenme, çiçeklenme sonu, bakla bağlama başlangıcı, tam bakla bağlama ve baklada tanelerin şekil aldığı dönem) guarın yem verimi ve kalitesine etkisini belirlemek amacıyla, tesadüf blokları deneme desenine göre, 3 tekrarlamalı olarak, 2017 yılında yürütülmüştür. Araştırmada; bitki boyu 52.7-94.9 cm, dal sayısı 6.4-6.5 adet bitki-1, yaprak oranı %23.9-52.4, sap oranı %40.9-55.9, bakla oranı %14.3-32.6, yaprak/sap oranı 0.54-1.10, sap kalınlığı 4.00-7.64 mm, yeşil ot verimi 838-3874 kg da-1, kuru ot verimi 252-989 kg da-1, yaprak, sap, bakla ham protein oranı ve ham protein verimi değerleri sırasıyla; %22.5-27.1, %7.5-13.1, %17.9-23.2 ve 56.6-263.8 kg da-1, 33.0-90.2 kg da-1, 132.3-229.7 kg da-1, sırasıyla yaprak, sap ve bakla ham selüloz (%37.4-46.3, %60.8-65.6, %44.6-51.2)), ADF (%28.3-43.8, %45.6-53.2, %30.5-36.3), NDF (%37.5-42.7, %36.5-58.7, %54.2-56.8) ve ADL oranı değerleri (%1.9-11.1, %15.4-26.2, %5.4-10.5) arasında değişim göstermiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; yem verimi ve kalitesi bakımından en uygun biçim zamanının çiçeklenme sonu veya bakla bağlama başlangıcı olduğu sonucuna varılmıştır. Guar which is a legume species that has been successfully cultivated to supply fodder crops of livestock and has also the potential to become an important the forage for our country. This study was conducted to determine the effects of different cutting stages (early vegetative stage, beginning of flowering, semi-flowering, full flowering, end of flowering, pod formation, full pod, and shape of the seeds in the pod) the forage yield and quality of guar at the Middle Kizilirmak Basin of Turkey (elevation 550 m), in a randomized complete block design with 3 replicates in 2017 year. According to different cutting stages; the results ranged from 52.7 to 94.9 cm in plant height, 6.4-6.5 item plant-1 in number of brunch, 23.9-52.4% in leaf ratio, 40.9-55.9% in stem ratio, 14.3-32.6% in pod ratio, 0.54-1.10 in ratio of leaf/stem, 4.00-7.64 mm in stem diameter, 838-3874 kg da-1 in green herbage yield, 252-989 kg da-1 in hay yield, 22.5-27.1%, 7.5-13.1%, 17.9-23.2% and 56.6-263.8 kg da-1, 33.0-90.2 kg da-1, 132.3-229.7 kg da-1 leaf, stem, pod in crude protein ratio and crude protein yield, respectively, leaf, stem, pod in ratio of crude cellulose (37.4-46.3%, 60.8-65.6%, 44.6-51.2%), ADF (28.3-43.8%, 45.6-53.2%, 30.5-36.3%), NDF (37.5-42.7%, 36.5-58.7%, 54.2-56.8%) and ADL (1.9-11.1%, 15.4-26.2%, 5.4-10.5%) respectively. As a result of the study, it was concluded that the optimal values, both in yield and quality, were obtained from the end of flowering or pod formation stage.
Collections