Yılın değişik dönemlerinde kuluçkadan çıkan broiler anaçlarının bazı verim özellikleri yönünden karşılaştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
67 6. ÖZET Bu çalışma, değişik mevsimsel çevre şartlarının broiler anaçlarında, bazı verim özellikleri üzerine olan etkilerini araştırmak amacı ile hazırlanmıştır. Araştırmanın canlı materyalini Aralık 1989, Mayıs 1990 ve Ekim 1990 kuluçka çıkışlı etçi parent stoklar oluşturmuştur. Araştırma sonunda Aralık, Mayıs ve Ekim aylarında kuluçkadan çıkan gruplarda sırası ile 20' inci hafta beden ağırlığı tavuklarda, 1670.3, 1776.2 ve 1722.2 g.(p<0.01) ve horozlarda, 2322.8, 2512 ve 2354.4 g.(p<0.05) olarak bulunmuştur. Cinsel olgunluk yaşı (%5 yumurta verim sırasında) gruplarda sırası ile, 165, 173 ve 170 gün olarak bulunmuştur. Kümeste bulunan tavuk sayısına göre yumurta verimi, gruplarda 27-28'inci haftaları kapsayan dönemde sırası ile, yüzde 60.7, 34.5 ve 48.3 (p<0.01) olarak bulunmuştur. Maksimum yumurta verimi, gruplarda sırası ile yüzde 76.8, 78.4 ve 77.3 olarak belirlenmiştir. Ortalama yumurta ağırlığı, gruplarda sırası ile 60.5, 62.8 ve 62. 5 g. (p< 0. 01 ) olarak bulunmuştur. Büyüme dönemi ölüm oranları tavuklarda, sırası ile yüzde 3.6, 12 ve 5.2 (p<0.01) ve horozlarda yüzde 12.3, 16.5 ve 6.7 (p<0.01) olarak68 hesaplanmıştır. Yumurtlama döneminde ölüm oranları, tavuklarda sırası ile yüzde 11.6,12.2 ve 13.9 ve horozlarda, yüzde 21.4, 22.3 ve 18.8 olarak hesaplanmıştır. Maksimum kuluçka randımanı gruplarda sırası ile yüzde 89.2, 82.7 ve 81.2 (p<0.01) olarak bulunmuştur. Mayıs ayında kuluçkadan çıkan sürüde canlı ağırlık, yumurta verimi ve yumurta ağırlığının. Aralık ayında kuluçkadan çıkan grupta kuluçka randımanının en iyi olduğu görülmüştür. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar, mevsimsel farklılıklardan dolayı oluşan çevre şartlarındaki değişikliklerin doğal havalandırmalı, pencereli kümeslerde barındırılan broiler parent stoklarda bazı verim özelliklerini etkilediğini göstermektedir. Kümeslerdeki çevresel şartların daha iyileştirilerek parent stok sürülerde verimliliğin yükseltilebileceği mümkün görülmektedir. 69 7. İNGİLİZCE ÖZET (SUMMARY) A Comparison Amongst, the Broiler Breeders Hatched in Different Periods of the Year in Respects of Some Production Traits This investigation was held to demonstrate the effects of some environmental differences on some production traits of the broiler breeder flocks. Live material of this investigation was consisted of three broiler parent groups hatched in December 1989, May and Octaber 1990. For the different parent groups, those were hatched in December, May and October, mean live weight figures in 20 weeks of ages were 1670.3, 1776.2 and 1722.2 g. (p<0.01) for the hens and 2322.8, 2512 and 2354.4 g. (p<0.05) for the cocks respectively. Sexual maturity ages (age at 5% production) for the groups were 165, 173 and 170 days respectively. Hen-day egg70 production figures for the groups in between 27 and 28th weeks of age were 60.7%, 34.5% and 48.3% (p<0.01) respectively. Maximum hen-day egg production figures (peak) were 76.8%, 78.4% and 77.3% respectively. Mean egg weight for the groups were 60.5, 62.8 and 62.5 g.(p<0.01) respectively. Mortality rates during the rearing period were calculated as 3.6%, 12% and 5.2 % for the hens and 12.3%, 16.5% and 6.7 % (p<0.01) for the cocks respectively. Mortality rates during the laying period were calculated as 11.6%, 12.2%, and 13.9 % for the hens and 21.4%, 22.3% and 18.8% for the cocks respectively. Maximum hatchability figures obtained for the groups were 89.2%, 82.7% and 81.2% (p<0.01) respectively. Most favourable hatch season for the breeder flocks was May in respects of live weight, egg production and egg weight and December in respect of hatchability. As the result of this investigation it may be stated that some environmental differences due to seosonal changes may influence some production traits of the broiler breeder flocks who were kept in the naturaly ventilated conventional houses. It can be also stated that, economic efficiency of the broiler breeder flocks can be improved by means of improving the environmental conditions of the poultry houses.
Collections