Tavuk karkasları ve mezbaha atık sularından campylobacter türlerinin izolasyonu üzerinde çalışmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu araştırmada, termofilik Campylobacter türlerinin tavuk karkaslarındaki ve mezbaha sularındaki prevalensinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla kesim aşamasının değişik safhalarındaki karkaslar, paketleme aşamasındaki kar kaslar ve mezbaha sularından steril eküvyon yardımı ile alınan örnekler Modifiye Preston selekti f besiyerine ekildi e Mikroaerofilik koşullarda 42°C,de 48 saat inkubasyondan sonra üreyen mikroorganizmalar Campylobacter türleri yönünden üreme ve biyokimyasal testler ile identifiye edildiler. Kesim aşamasında incelenen 10 farklı çiftliğe ait 480 adet materyalin tümünden (% 100) Campylobacter türleri izole edildi o örneklerin alındığı göğüs, boyun, kanat ve but bölgelerinin tümünden izolasyon gerçekleştirildi. Paketleme aşamasında sağlanan 200 adet materyalin 195* inden (% 97.5) Campylobacter türleri izole edildi. Bu aşamadaki tavukların göğüs, boyun, kanat ve butlarından sırasıyla % 96, % 98, % 96 ve % 100 oranında izolasyon yapıldı. Sıcak su tankından alman 10 su örneğinin hiç biri sinden Campylobacter izole edilememesine karşın soğuk su tankından ve karkaslardan akan sulardan alman 20 su örneğinin 19'undan Campylobacter türleri izole edildi. İzole edilen toplam 694 adet Campylobacter susunun % 56»sı C. jejuni, % 41.6'sı C. coli ve % 2.3'ü C. lari olarak identifiye edildi. İdentifiye edilen bu üç türünkaynaklara, kesim aşamalarına ve örnek alınan karkas bölgelerine (göğüs, boyun, kanat ve but) oransal dağılımında fark bulunmadı. İncelenen tavuk karkaslarından çok yüksek oranda Campylobacter izole edilmesi, bu kaynağın insanlara bulaşma için önemli bir kaynak oluşturabileceğini göstermiştir.) 40 8 o SUMMARY The prevalence of thermophilic Campylobacter species in poultry carcasses and in water used in poultry processing was investigated. For this purpose, carcasses obtained from different stages of processing, carcasses obtained from pac king stage and process water were sampled; and sterile mate rials taken by swabbing were inoculated on modified Preston Selective mediae Following an incubation period of 48 hours at 42°C in a microaerophilic atmosphere, microorganisms were identified for Campylobacter species by means of growth and biochemical tests. Campylobacter species were isolated from all of 480 carcasses (100 %) obtained from 10 different farms,, Isola tions were made from all sites being sampled, such as breast, neck, wing and thigh» Among 200 materials obtained during packing stage, 195 (97.5 %) yielded Campylobacter species. Breast, neck, wing and thigh regions revealed 96 %, 98 %, 96 % and 100 % of isolations, respectively. Although, none of the 10 water samples obtained from hot water tanks revealed Campylobacter isolates, 19 out of 20 water samples taken from cold water tanks and from water of carcases showed varying degrees of Campylobacter c ont amina t i on`41 Among 694 Campylobacter strains isolated, 56 %, 41o6 % and 2.3 % were identified as C` jejuni, C. coli and 0. lari, respectively, No remarkable differences were obser ved in the proportional distrubution of these 3 identified species with respect to the sources, stages of slaughter and the sites of sampling (breast, neck, wing and thigh). The isolation of Campylobacter species from poultry carcasses with a high frequency showed that, poultry carcasses would be a potential source for transmission to human beings,,
Collections