Gıda enfeksiyonları yönünden tavuk mezbahalarında çalışan personelin hijyenik kontrolü
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
6. ÖZET : Tavuk etlerinin enfeksiyon etkenleri ile kontaminasyo- nunda, mezbahalarda çalışan personelin önemli rol oynadığı ve bu personelin gastrointestinal sistemlerinde mevcut pato jenler ile gıda maddelerini kontamine edebildikleri bildiril mektedir. Bu çalışma, Ülkemizde tavuk mezbahalarında çalışan personelin, tavuk etlerinin kontaminasyonunda oynadıkları rollerin belirlenmesi ve halk sağlığı yönllnden güvenilir ta vuk eti Üretimine yönelik kontrol önlemlerine ışık tutabil mek amacı ile ele alındı. Araştırmamızda biri kamu, diğeri özel sektöre ait ol mak Üzere, iki ayrı tavuk mezbahasının parçalama ve paketleme Ünitelerinde çalışan toplam 132 personelin el ve eldivenle rinde salmonella, shigella, Staphylococcus aureus, fekal streptokok' lar, koliform bakteriler ve Escherichia coli gibi çeşitli gıda enfeksiyon etkenleri arandı. Ayrıca, araştırma kapsamına alınan blitün isçilerin diski örnekleri de salmonel la, shigella gibi enterik patojen bakteriler ve parazitolojik yönden incelendi. Ellerden alınan örneklerin % 3.0' ünde sal monella, % 3.8' inde shigella tespit edildi. Eldivenlerde ise bu oran, salmonella için % 3.7, shigella için % 9.3 olarak belirlendi. Bu isçilerin dışkılarının % 10.1' inde salmonella, % 6.2'sinde shigella ve % 12.5'inde Giardia intestinalis kistleri saptandı. Ayrıca, ellerin % 41.7'sinde Staphylococ- 42cus aureus, % 67.4' Unde fekal streptokok, % 72.0* sinde koli- form bakteri ve % 67.4'Unde de Escherichia coli izole edildi, incelenen eldivenlerin ise, % 42.6'sında Staphylococcus aureus, % 75.9` unda fekal streptokok, % 87.0 'sinde koliform bakteri ve % 74.0'Unde Escherichia coli tespit edildi. Her iki mezbahada çalışan isçilerin elleri ve eldiven lerinin salmonella, shigella, Staphylococcus aureus, fekal streptokok, koliform bakteri ve Escherichia coli gibi gıda enfeksiyon etkenleri ile kontamine olduğu saptandı. Sonuç olarak; bu mezbahalarda çalışan isçilerin tavuk etlerinin kontaminasyonunda önemli rol oynayabilecekleri ve gıda enfeksiyonlarının önlenmesi amacıyla bu konuda önlemler alınması gerektiği ortaya çıkmaktadır. 43 7. SUMMARY : THE HYGIENIC CONTROL OF POULTRY SLAUGHTERHOUSE WORKERS WITH RESPECT TO FOOD INFECTION The contamination of poultry meat with infectious agents results mainly from slaughterhouse workers who are infected by pathogenic agents in their intestines. The objective of this study was to determine the influence of poultry slaughterhouse workers on the contamination of poultry meat and to give information about reliable control measures during the process of poultry meat production. In our study, totally 132 foodhandlers of two poultry slaughterhouses, one public and one private, were examined. The foodhandlers were from the carving and packaging sections Their hands, gloves and stools were examined with regard to foodborne pathogens such as salmonella, shigella, Staphylo coccus aureus, Streptococcus faecalis, coliform bacteria and Escherichia coli. Of the hands analysed, 3.0 % revealed salmonella, and 3.8 % were positive for shigella. Regarding gloves, this ratio was 3.7 % for salmonella and 9.3 % for shigella. For the same foodhandlers, 10.1 % had salmonella, 6.2 % had shigella and 12.5 % had Giardia intestinalis cysts in their stools. In addition to previous findings, v 41.7 % of the hands 44examined revealed Staphylococcus aureus, 67.4 % Streptococcus faecalis, 72.0 % coliform bacteria and 67.4 % Escherichia coli. Among the gloves examined, 42.6 % Staphylococcus aureus 79.5 % Streptococcus faecalis, 87.0 % coliform bacteria and 74.0 % Escherichia coli. The results of this study has shown that the hands and gloves of foodhandlers in these two poultry slaughterhouses were contaminated by foodborne agents such as salmonella, shigella, Staphylococcus aureus, Streptococcus faecalis, coliform bacteria and Escherichia coli. As a consequence; it was concluded that the contamina tion of poultry meat by foodhandlers in these slaughterhouses may be a major factor of the contamination. It is a necessity that some measures be taken in this field for the purpose of preventing food infection related to poultry meat. 45
Collections