Sığır besiciliğinde karkas çalışmaları için uygun grup büyüklüğünün belirlenmesinde ardışık örneklemenin kullanılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
-52- 6. ÖZET En araştırmada sığır besiciliğinde karkas özellikleri (kesim ağırlığı, sıcak karkas, sıcak randıman, soğuk karkas, soğuk randıman, bonfile, pirzola, kontirfile, yumurta, rosto, nuar, tranç, sokum ve diğerleri) için uygun Mpote- zintest edilmesinde ardışık örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada, Samsun Karaköy Tarım İşletmesinde yetiştirilen 1993 yılına kayıtlı 15 baş Jersey inekleri ile Belçika Mavisi ve Chianina boğalarından elde edilen erkek melezlerin karkas değerleri kullanılmıştır. Bu 15 baş erkek melez sıfırın karkas değerleri sırayla 1 den 15 'e kadar numarardandırılarak, numara sırasıyla teker teker ardışık örnekleme yöntemi ile analizleri yapılmıştır. Bu analiz sonunda örnekle im genişliği olarak ; kesim ağırlığı, sıcak randıman, soğuk karkas, kemik ağırlığı, tranç ve diğerleri için üç; soğuk randıman, rosto için dört ; bonfile, pirzola, yumurta sjcak karkas için beş ; kontirfile, nuar ve sokum için altı olarak bulunmuştur. Bütün karkas özelliklerine ait ortalama def erle rir> kitle orsalamasının eşit olduğu alfa ve beta olasüıklanyla söylenebilir. -53- 7. SUMMARY This study vas carried out to determine optimum sample sise using squential sampling of veight and carcass characteristics of cattle, such as chilled carcass veight varm carcass veight, dressing percentage of and varm chilled carcasses tenderloin, chop's strip loin, knuckle, roast mitte, eye raund, rump, topsitle others. The data vere o b tame d from Karaköy State Farm, Samsun. Tne animal material consisted of 15 Belgian Blue x Jersey and Chianina x Jersey cross bred (Fl) bulls. Fristly, all animals vere numbered from are to 15 randomly. Then for each live veight and carcass characteristics of each animal vas added to the analysis one bj? one. Finaly, the optimal sample sise vas found to be three for the dressing p e re end age, chilled carcass, bone vight, others and topside, four for the dressing percendage, roast mitte, five for the tenderloin,varm carcass, chops, knuckle, six for the strip loin, eye raund, rump. Aritmetics mean of the live vights and all carcass characteristicies could be equal to the their population mean, in the light of the probability of şip ha and beta.
Collections