Kanatlılardan izole edilen Salmonella`ların identifikasyonunda koaglütinasyon testinin önemi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
44 ÖZET Bu çalışmada Laboratuvara teşhis amacıyla değişik kümeslerden getirilen farklı yaş ve ırktan 2035 adet tavuk iç organları. 226 adet kloakal swab ve A.Ü. Veteriner Fakültesi, S.O. Veteriner Fakültesi ve Etlik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsünden temin edilen 66 adet Salmonella susu çalışma materyali olarak kullanılmıştır. İncelenen 2035 adet tavuktan 87 adet. kloakal swablardan 4 adet Salmonella suşu izole edilmiştir. Ayrıca temin edilen suşlarla birlikte toplam 157 adet Salmonella suşunun kültürel biyokimyasal özellikleri incelenmiştir. İncelenen bu suşlann 55 adedi hareketli, 102 adedi hareketsiz olarak belirlenmiştir. Biyokimyasal özellikleri belirlenen Salmonella suşlarına koaglütinasyon testi uygulanmıştır. Koaglütinasyon reagentı Staphylococus aureus Cowan I susu ve B, C^, C2, D grubu Salmonella antiserumlan ile ayrı ayrı hazırlanmıştır. Koaglütinasyon testi sonucunda Salmonella suşlarının 16 adedi B grubu, 141 adedi D grubu olarak belirlenmiştir. Clt C2, grubu reagentlarla hiç bir susta aglütinasyon gözlenmemiştir. D grubu olarak belirlenen Salmonella suşlarmın 39 adedi hareketli 102 adedi hareketsiz olarak tesbit edilmiştir. Çalışmamızda gruplar arası kros reaksiyonlara rastlanmamıştır. Ayrıca kanatlılardan izole edilen diğer enterobakterilerle yapılan koaglütinasyon testinde çalışılan hiç bir grubla aglütinasyon tesbit edilememiştir. Bu çalışmanın bulgularına göre koaglütinasyon testinin duyarlı, güvenilir, hızlı ve ekonomik bir test olduğu kanısına varılmıştır. Anahtar kelimeler : Koaglütinasyon, Salmonella, İdentifikasyon, Kanatlı 45 SUMMARY In this study of internal organs, 2035 chickens 226 cloacal samples collected internal organs from different flocks and 66 Salmonella strains obtained A.Ü. Vet. Faculty, S.Ü. Vet. Faculty and Etlik Vet. Cont. and Research Institute were wed as a material. Eighty - seven Salmonella strains were isolated from examined 2035 chickens and 4 Salmonella strains from 226 cloacal samples A total of 157 Salmonella strains including 66 stoek strains, were examinated culturally and biochemically. Of these strains. 55 were motile and 102 were non-motile. Salmonella strains characterized by biochemical test were also serogrupped by Coagglutination test. Coagglutination test reagent was prepared with Staphylococcus aureus Cowan 1 strain and each of Salmonella antiserum of Group B, C1( C2, D. In coagglutination tests 16 strains were groupped as Group B and 141 strains as Group D. None of the strains gave agglutination with the reagents of Group Cj and C2. Of strains determinated as Group D, 39 were motile and 102 were non-motile. In this study, it was not found any cross reaction between studied sero groups, it was also not found any cross reaction between Salmonella serogroups and some other strains belongig to Enterobactericae family (E. coli, Klebsielle, Proteus). It was concluded that coagglutination test was sensitive, secure, rapid and economic. Key words : Coagglutination, Salmonella, Identification, Poultry The Evaluation of Coagglutination Test in the Identification of Salmonellae from Poultry
Collections