Show simple item record

dc.contributor.advisorKurucu, Semra
dc.contributor.authorIşik, Çağri
dc.date.accessioned2020-12-04T11:44:55Z
dc.date.available2020-12-04T11:44:55Z
dc.date.submitted1995
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/80730
dc.description.abstractSesamum indicum L. ülkemizde özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygın kültürü yapılan bir bitkidir. Susam tohumlarından soxhelet ekstraksiyonu yöntemi sonucu % 52,1 a/a ve soğukta perkolasyon yöntemi sonucu da % 48,9 a/a oranında susam yağı elde edilmiştir. n-Hekzan ile soxhelet ekstraksiyonu sonucu elde edilen susam yağının ve piyasadan temin edilen susam yağının sabunlaşma indisi, peroksit indisi, iyot indisi ve asit indisi tayin edilmiştir. Tablo 4: Susam yağının özellikleri Susam yağının sabunlaşmayan fraksiyonundan sesamolin izole edilmiştir.İzole edilen sesamolin'in yapısı 1H-NMR, UV ve MS Spektroskobik yöntemleri kullanılarak aydınlatılmıştır. YBSK ile susam yağının içerdiği sesamolin miktarı tayin edilmiştir. Analizler sırasında u-Porasil (4,9mm.x 25cm.) normal faz kolonu üzerinde, n-hekzan : etilasetat (95:5) solvan sistemi kullanılarak, 2ml/dak akış hızında ayırım yapılmıştır.
dc.description.abstract62 As a result of the analysis it is found that sesame oil of Tarsus origin contains 0,563 % sesamolin. Fatty acids of sesame oil which was converted to methyl esters by using Metcalfe-1966 method, have been analyzed by capillary GLC on SE-52 column,FID detector and nitrogen carrying gas were used during analysis. Period of analysis is 70 minutes and very good seperation is achieved. Amount of fatty acids in the saponified part of sesame oil obtained by soxhelet extraction is given in table 6. Table 6: Amount of Fatty acids in Saponified part of Sesame Oil. Quantity of unsaponified matter was determined according to USP XXII and was found to be 0,94 % w/w. Microscopical studies revealed that sesame seed is composed of oily testa and cotyledon but has no endosperm. Key Words: Sesame, Sesamum indicum L., Fatty acids, Sesamolin.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEczacılık ve Farmakolojitr_TR
dc.subjectPharmacy and Pharmacologyen_US
dc.titleTarsus kaynaklı susam (Sesamum indicum L.) tohum yağı üzerinde farmakognozik araştırmalar
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmPlant oils
dc.subject.ytmPlants-medicinal
dc.subject.ytmSesamum indicum
dc.subject.ytmSesame
dc.identifier.yokid44858
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid44858
dc.description.pages68
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess