A.Ü. Tıp Fak. Sağlık Bilimleri Koleji`nde öğrenim gören 15-19 yaş genç kızlarda anemi prevelansı
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
7. ÖZET A.Ü.T.F Sağlık Bilimler Kolejinde öğrenim gören 160 öğrenci üzerinde yapılan anemi prevelansı ve etkili faktörlerin tespiti araştırmasında anemi prevelansı %12.5 bulunmuştur. Anemi, 15 yaşın altındaki öğrencilerde %65.2,10 gün ve daha uzun süreyle mestriasyon gören öğrencilerde %66.6, tek öğün yemek yiyen öğrencilerde %81.8, Toprak yiyen öğrencilerde %88.9, ascaris düşüren öğrencilerde %57. 1, tenya düşüren Öğrencilerde %66.1, kıl kurdu düşüren öğrencilerde ise %68.8 olarak bulunmuştur. Yaş, menstrüasyon tek öğün yemek, toprak yeme ve bağırsak paraziti varlığı hemoglobin ve Hematokrit düzeyini etkilediğini ve anemi oluşmasındaki etkili faktörlerden olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, öğrencilere yaygın bir beslenme eğitiminin yapılması, okul kantinlerinin denetlenmesi yanlış beslenme alışkanlıklarının giderilmesi ve besinlerin demir yönünden zenginleştirilmesi, C vitamini tüketim miktarının artırılması ve öğünlere dengeli dağılımı, meslek derslerinde kişisel hijyen kuralları öğretilmesi ve bu kurallara uymalarının sağlanması yönünde sağlık eğitimi çalışmaları yapılmasının gerekli olacağı kanısına varılmıştır. Anahtar kelime: Adölesanda Anemi 77 SUMMARY At a research which is made about anemia prevalence and confirming the effective factors on 160 students who are attending to Ankara University Medicine of Faculty Health Science College, the anemia prevalence is found as % 12.5. It is found that the rate of anemia on the students is: % 65.2 who are under 15 years old; % 66.6 whose menstruation period lasts for 10 days or more than 10 days; % 81.8 who eats only one portion meal in a day; % 88.9 who eats soil; % 68.8 who has oxyur; % 57.1 who has worm; % 66. 1 who has tenia. Age, menstruation, one portion eating, eating soil and the presence of intestine parasite affect the level of hemoglobin and hematocrit and it is seen that, these are the effective factors for the formation of anemia. As a result nutrition education must be given to the students, school canteens must be controlled, malnutrition must be left, food must be enriched with Fe, the amount of vitamin C use up must be increased and daily meal portions must be balanced, special cleanliness rules must be taught in vocational courses and it is believed that health education studies must be carried out for students to make them to obey these rules. Key Word: Anemia in adolescence. 78
Collections