Salvia sclarea L. uçucu yağında farmakognozik araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
40 ÖZET Salvia türleri, eski çağlardan beri ilaç olarak kullanılan bitkilerdir. Bu türlerden bir kısmı özellikle içerdikleri uçucu yağ nedeniyle gıda endüstrisinde tat ve koku verici ajan ve baharat olarak kullanılmalarının yanında parfümeride de önemli bir yer tutar. Salvia türlerinden elde edilen uçucu yağlar bazı fizyolojik etkilere sahiptir. Salvia sclarea L. tıpta ve parfümeride kullanılan, uçucu yağı için geniş ölçüde kültürü yapılan bir türdür. Bu çalışmada, İç Anadolu'da doğal olarak yetişen Salvia sclarea L.'nın uçucu yağının bileşimi incelenmiştir. Ankara civarından toplanan örnekte uçucu yağ miktarı, kuru materyalde % 0.67 h/a olarak saptanmıştır. Uçucu yağ GC/MS yöntemiyle analiz edilmiştir. Bu yağın ana bileşenleri: /3-kübeben (%26.50), linalil asetat (%15.38) ve linalol (%21.94) olarak saptanmıştır. 41 SUMMARY Salvia species have been used as medicine since antiquity. Some of these species are employed in the food industry as flavouring agents, spices and as a source of fragrance, mainly because of their content of volatile oils. The volatile oils of Salvia species have some biological activities. Salvia sclarea L. is extensively cultivated for its oil, which is valuable both medicinally and cosmetically. In this study, we examined the composition of the volatile oil of Salvia sclarea L. growing wild in Central Anatolia. The volatile oil content of Salvia sclarea L. from Ankara was 0.67 % (v/w), calculated on the dried material. The oil was analyzed by using GC/MS technique. The main components of the oil are y8-cubebene (26.50 %), linalool (21.94%) and linalyl acetate (15.38%). Key words: Labiatae, Salvia sclarea L., Volatile oil, ^-cubebene, Linalool, Linalyl acetate.
Collections