Akkaraman, Alman siyah başlı (ASB) etçi X Akkaraman melezi F1 ve G1 kuzuların büyüme, besi performansı, kesim ve karkas özellikleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
55 7-ÖZET Bu araştırma, Akkaraman koyunlarının etçilik özelliklerini geliştirmek için, Alman Siyah Başlı Etçi (ASB) ırkı ile melezlemesi neticesinde elde edilen kuzuların büyüme, yaşama gücü, besi performansı, kesim ve karkas özellikleri bakımından karşılaştırılmasını amaçlamıştır. Araştırmada anaç materyal olarak 62 Akkaraman koyun, 62 ASB x Akkaraman Fi Koyun, baba materyali olarak 2 ASB ve 2 Akkaraman koç kullanılmıştır. Araştırma için gerekli veriler, büyüme döneminde 42 Akkaraman, 35 ASB x Akkaraman Fi, 32 ASB x Fi (Gı) ve 37 Akkaraman x Fi (Gı) toplam 146 kuzudan, besi döneminde ise 4 genotipten toplam 30 baş erkek kuzudan elde edilmiştir. Besi döneminde kuzulara kesif yem ad libitum, kaba yem olarak kuru yonca hayvan başına 200 g/gün verilmiştir. Büyüme döneminde Akkaraman, ASB x Akkaraman Fi, ASB ye Gı ve Akkaramana Gı kuzularında doğum ağırlığı sırasıyla 4.587, 6.608, 4.779 ve 4.467 kg; 90 gün ağırlığı 22.505, 22.557, 22.413 ve 19.281 kg ; yaşama gücü % 95.2, 88.5, 78.1 ve 81.0 olmuştur. Kuzuların 18-20 kg'dan 37 ve 42 kg canlı ağırlığa ulaşana kadar besi performansı incelenmiştir. Besi süresi 77.00, 71.75, 60.66 ve 78.78 gün; 0-56 günler arası günlük canlı ağırlık artışı 272, 301, 336 ve 274 g; 1 kg canlı ağırlık artışı için tüketilen kesif yem 4.158, 3.940, 4.166 ve 4.248 kg; günlük tüketilen kesif yem miktarları 1231, 1208, 1404 ve 1165 g olarak tespit edilmiştir. Genotiplerin soğuk karkas randımanı 37 ve 42 kg kesim ağırlığında sırasıyla % 48.18, 48.10, 48.23, 46.44 ve 48.65, 45.60, 46.97, 45.05; kuyruksuz karkas randımanı % 37.44, 44.86, 45.25, 41.00 ve 40.49, 43.24, 45.78, 41.66; MLD alanı 10.7, 10.3, 10.1, 9.9 cm ve 13.9, 12.2, 15.6, 11.3 cm2 ; karkasta et oranı % 48.8, 57.47, 59.25, 52.20 ve 51.17, 57.99, 60.80, 56.07; karkasta yağ oranı % 8.56, 10.60, 11.96, 11.57 ve 10.16, 10.58, 12.61, 11.98; böbrek ve pelvis yağı oranı % 1.00, 1.51, 1.82, 1.59 ve 1.07, 1.19, 1.89, 2.03 bulunmuştur. Büyümeye etki eden faktörler en küçük kareler metodu ile incelenmiş, çevre faktörlerin etkilerinin önem kontrolü varyans analizi ile belirlenmiş ve istatistik yönden önemli bulunan değerlerde Duncan testi uygulanmıştır. 56 8-SUMMARY THE GROWTH, FATTENING PERFORMANCE AND CARCASS CHARACTERISTICS OF AKKARAMAN (AKK.), GERMAN BLACK HEADED MUTTON (GBM) X AKKARAMAN Fi AND Gi LAMBS The aim of this research was to compare the growth, survival rate, fattening performance and carcass characteristics of the lambs obtained by crossing Akkaraman and German Black Headed Mutton sheep to improve meat characteristics of Akkaraman. In this study 62 Akkaraman, 62 GBM x Akk.(Fi) ewes and 2 Akkaraman, 2 GBM rams were used. The data were obtained from total 146 lambs including 42 Akkaraman, 35 GBM x Akk.(Fi), 32 GBM (Gi) and 37 Akk.(Gi) lambs in the growth period and total 30 male lambs of 4 genotypes in the fattening period. 200 g of alfa alfa hay was given for each lamb per day and concentrate feed mixture was consumed ad libitum. Average birth weights, 90 day weights and survival rates of Akkaraman, GBM x Akk. (Fi), GBM (Gi) and Akk. (Gi) lambs were 4.587, 6.608, 4.779 and 4.467 kg; 22.505, 22.557, 22.413 and 19.281 kg; 95.2, 88.5, 78.1 and 81.0 % respectively in the growth period. Fattening was started with the lambs of 18-20 kg live weight and finished when the lambs reached to 37-42 kg live weight to investigate fattening performance of the lambs. The fattening period (20-37 kg) of Akkaraman, GBM x Akk. (Fi), GBM (Gi) and Akk. (Gi) lambs were 68.25, 59.50, 48.83 and 68.25 days; daily live weight gains (0-56 days) were 272, 301, 336 and 274 g; concentrate feed consumption for 1 kg of live weight gain were 4.158, 3.940, 4.166 and 4.248 kg ; daily concentrate feed consumption were 1231, 1208, 1404 and 1165 g respectively. At the slaughter weights of 37 and 42 kg of the genotypes cold dressing percentage, dressing percentage at carcass without tail, MLD areas, lean percentage at carcass, fat percentage at carcass and kidney and pelvis cavity fat percentage were 48.18, 48.10, 48.23, 46.44 and 48.65, 45.60, 46.97, 45.05 % ; 37.44, 44.86, 45.25, 41.00 and 40.49, 43.24, 45.78, 41.66 % ; 10.7, 10.3, 10.1, 9.9 and 13.9, 12.2, 15.6, 11.3 cm2 ; 48.8, 57.47, 59.25, 52.20 and 51.17, 57.92, 60.80, 56.07 % ; 8.56, 10.60, 11.96, 11.57 and 10.16, 10.58, 12.61, 11.98 % ; 1.00, 1.51, 1.82, 1.59 and 1.07, 1.19, 1.89, 2.03 % respectively. The factors affecting growth of the lambs Were examined by Least Square Method and effects of environmental factors were determined by Analysis of Variance. Duncan test was used for the statistically important values.
Collections