Ankara piyasasında satılan pastırmalardaki nitrat ve nitrit miktarlarının tayini
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
44 6. ÖZET Bu çalışma, Ankara piyasasında satılan pastırmalarda kürleme ajanları olarak kullanılan nitrat ve nitritin ne düzeyde bulunduğunun belirlenmesi ve insan sağlığı bakımından durumlarının incelenmesi amacıyla yapıldı. Çalışmada materyal olarak, Ankara piyasasından toplanan 5 ayrı firmaya ait, 50 adet pastırma örneği kullanıldı. Bu örnekler, nitrat ve nitrit içerikleri bakımından analiz edildi. Analizi yapılan pastırma örneklerinde, firma ayırımı yapılmaksızın nitrat miktarlarının 31,9-254,1 mg/kg sınırları içerisinde değiştiği ve hepsinin Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği 'nin öngördüğü düzeyde olduğu saptandı.Firmalara göre de en düşük ve en yüksek ortalama nitrat miktarları sırasıyla 91,3 mg/kg ve 130,0 mg/kg olarak saptandı. istatistiksel analiz sonucunda da firmalar arasında önemli bir fark olmadığı sonucuna varıldı. Pastırma örneklerinde bireysel analiz sonuçlarına göre nitrit miktarları, 2,4 - 44,7 mg/kg sınırları arasında, firmalara göre de ortalama nitrit miktarları en düşük 8,1 mg/kg ve en yüksek 16,0 mg/kg olarak saptandı.incelenen pastırmaların hepsinin nitrit içerikleri yönünden Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği 'ne uygun oldukları belirlendi. istatistiksel analiz sonuçları, firmalar arasında önemli bir fark olmadığı sonucunu getirdi. Pastırma, Nitrat, Nitrit 45 7. SUMMARY: This study is conducted to determine the nitrate and nitrite contents of pastramis sold in Ankara markets and evaluate of these contents with regard to suitableness to the public healt point. In this study, 50 pastramiy samples obtained from 5 firms are used as material. This samples are analized for nitrite and nitrate contents. In all firms samples the nitrate content were between 31,9 - 254,1 mg/kg and all of them are suitable to the amount which is defined in the Food Additives Regulations. By using the firms results the mean nitrate contents are determined as minimum 91,3 mg/kg and maximum 130,0 mg/kg. The statisti cal analize results show that there is also no important difference between the different firms. As the individual analize results the nitrite amounts in the pastramis are between 2,4 - 44,7 mg/kg. According to the firms this amount is mean minimum 8,1 mg/kg and maximum 16,0 mg/kg. The determined pastramy samples are all suitable to the Food Additives Regulations. Using the statistical analize results there are no important differents between the samples that are taken from different firms. Pastıramis, Nitrat, Nitrit.
Collections