Sağlıklı ve hasta piliçlerden izole edilen stafilokok suşlarının çeşitli özelliklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
44 ÖZET Sağlıklı ve Hasta Piliçlerden İzole Edilen Stafilokok Suşlarının Çeşitli Özelliklerinin Belirlenmesi Bu çalışmada sağlıklı ve hasta piliçlerden alınan örneklerden izole edilen stafilokok suşlarının koagulaz yapımına göre TNase, DNase, fosfataz, clumping factor, lateks aglutinasyon ve Protein A testlerinde sensitivite ve spesifite değerleri ve bu testlerin güvenilebilirlikleri araştırılmıştır. Çalışma toplam olarak 107 stafilokok suşu üzerinde yapılmış olup, bunların 20' si Etlik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Tavuk Hastalıkları Laboratuvarına ve Ankara Üniversitesi Vetriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı' na gelen hasta piliçlerden ve 87 suş ise tavuk kesimhanesinde kesilen sağlıklı tavuklardan sağlanmıştır. Sağlıklı ve hasta piliçlerden alınan örneklerden izole edilen stafilokok suşlarında koagulaz yapımına göre TNase testinde sensitivite, % 89.3 ve spesifite % 100; DNase testinde sensitivite, % 96.4 ve spesifite % 100; fosfataz testinde sensitivite, % 92.9 ve spesifite % 92.2; clumping factor testinde sensitivite, % 94.6 ve spesifite % 100; lateks aglutinasyon testinde sensitivite, % 91.1 ve spesifite % 100 ve protein A testinde sensitivite, % 80.4 ve spesifite % 100 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, S. aureus' ların tanısında kullanılan koagulaz testi ile TNase, DNase, fosfataz, clumping factor, lateks aglutinasyon ve protein A test sonuçlarının büyük oranda uygunluk göstermesi, bu testlerin S. aureus' ların rutin identifikasyonunda koagulaz testini destekleyici olarak güvenle kullanılabileceği kanısını vermiştir. Anahtar Sözcükler : Enzim, koagulaz, lateks aglutinasyon, Staphyloococcus aureus, tavuk. 44 ÖZET Sağlıklı ve Hasta Piliçlerden İzole Edilen Stafilokok Suşlarının Çeşitli Özelliklerinin Belirlenmesi Bu çalışmada sağlıklı ve hasta piliçlerden alınan örneklerden izole edilen stafilokok suşlarının koagulaz yapımına göre TNase, DNase, fosfataz, clumping factor, lateks aglutinasyon ve Protein A testlerinde sensitivite ve spesifite değerleri ve bu testlerin güvenilebilirlikleri araştırılmıştır. Çalışma toplam olarak 107 stafilokok suşu üzerinde yapılmış olup, bunların 20' si Etlik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Tavuk Hastalıkları Laboratuvarına ve Ankara Üniversitesi Vetriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı' na gelen hasta piliçlerden ve 87 suş ise tavuk kesimhanesinde kesilen sağlıklı tavuklardan sağlanmıştır. Sağlıklı ve hasta piliçlerden alınan örneklerden izole edilen stafilokok suşlarında koagulaz yapımına göre TNase testinde sensitivite, % 89.3 ve spesifite % 100; DNase testinde sensitivite, % 96.4 ve spesifite % 100; fosfataz testinde sensitivite, % 92.9 ve spesifite % 92.2; clumping factor testinde sensitivite, % 94.6 ve spesifite % 100; lateks aglutinasyon testinde sensitivite, % 91.1 ve spesifite % 100 ve protein A testinde sensitivite, % 80.4 ve spesifite % 100 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, S. aureus' ların tanısında kullanılan koagulaz testi ile TNase, DNase, fosfataz, clumping factor, lateks aglutinasyon ve protein A test sonuçlarının büyük oranda uygunluk göstermesi, bu testlerin S. aureus' ların rutin identifikasyonunda koagulaz testini destekleyici olarak güvenle kullanılabileceği kanısını vermiştir. Anahtar Sözcükler : Enzim, koagulaz, lateks aglutinasyon, Staphyloococcus aureus, tavuk.
Collections