Sığır etlerinde antibakteriyel inhibitör maddelerin aranması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
75 ÖZET Sığır Etlerinde Antibakteriyel inhibitor Maddelerin Aranması Bu çalışma, hayvansal dokularda antibakteriyel inhibitor maddelerin varlığını saptamak amacıyla yapıldı. Materyal olarak Ankara'daki mezbahalardan alınan 100'er adet sığır kası ve böbreği ile, kasap dükkanları ve marketlerden alınan 1 00 adet sığır kası kullanıldı. Antibakteriyel inhibitor madde varlığını saptamak amacıyla Üç Plak Testi kullanıldı. B. subtilis BGA sporları ilave edilerek, pH 6.0, 7.2 ve 8.0'e ayarlanan üç besi yerinde örnekler test edildi. Toplam 100 böbrek Örneğinden biri pH 6.0'da, üçü pH 6.0 ve 7.2'de şüpheli, biri pH 7.2'de, biri de pH 8.0'de pozitif bulundu. 200 kas örneğinden biri pH 7.2'de, üçü pH 6.0 ve 7.2'de pozitif sonuç verirken biri de her üç pH'da pozitif bulundu. Antibakteriyel inhibitor madde varlığı yönünden test edilen örneklerin % 2.3' ü pozitif, % 1.3' ü şüpheli ve geri kalan % 96.4' ü ise negatif bulundu. Üç Plak Testi ile pozitif ve şüpheli bulunan örnekler, dokulardaki penisilin G, ampisilin ve sefapirin kalıntılarınla varlığını ve miktar tayinlerini tesbit amacıyla B. stearotermophilus var. calidolactis C 953 sporları ilave edilen besi yerlerinde test edildi. Miktar tayininin hesaplanmasında kullanılan standart eğrileri oluşturmak için Üç Plak Testinde negatif bulunan etlere 0.02-0.32 IU/g penisilin G, 0.0125-0.2 Ug/g ampisilin ve 0.02-0.32 ug/g sefapirin konsantrasyonları ilave edildi. Her antibiyotik için beş noktalı standart eğrinin altı kez saptaması yapıldı. Üç Plak Testinde pozitif bulunan üç örnek bu testte sırasıyla 10, 12 ve 16 mm zon çapı verdi. Sonuç olarak antibakteriyel ilaç kalıntılarının önemli sağlık problemlerine neden olabileceği, bu nedenle ülkemizde rutin taramaların yapılması gerektiği kanatine varıldı. Anahtar Sözcükler: Antibakteriyel, antibiyotik, inhibitor, kalıntı, sığn* eti. 76 SUMMARY The Determination of Antibacterial Inhibitor Substances in Beef This study was undertaken to determine antibacterial inhibitor substances that may find in animal tissue. As materials, 100 beef and 100 kidney samples collected from slaughterhouses in Ankara, and 100 beef samples taken from markets and bucheries in Ankara were used. Three Plate Test method was used for determining the antibacterial inhibitor substances. Samples were tested in three agars which were adjusted to pHs 6.0, 7.2 and 8.0 and, added B. subtilis BGA spores. Among the total of 100 kidney samples, one sample in pH 6.0 and `threesamples in pH 6.0 and 7.2 were found suspicious, and one sample in pH 7.2 and one sample in pH 8.0 were found positive. Among the total of 200 beef muscle samples, one sample in pH 7.2 and three samples in pH 6.0 and 7.2 were found positive. Also, one sample in all three pH's were found positive. It was found that the samples of 2.3 % were positive, 1.3 % as suspicious and, 96.4% as remain part were negative as tested to determine antibacterial inhibitor substances. The positive and suspicious samples with Three Plate Test were tested in B. stearothermophilus var. calidolactis C 953 spores added media for determining the presence and quantity of penicillin G, ampicillin and cephapirin residues in tissues. For the standard curves used in calculating the quantity, penicillin G, ampisillin and cephapirin concentrations at the amount of 0.02-0.32 IU/g, 0.0125-0.2 ug/g, 0.02-0.32 pg/g respectively were added to the meat which found negative with Three Plate Test. A total of six determinations of 5 point standard curves for each antibiotic were obtained. The zone diameter of three positive samples with Three Plate Test were 10, 12 and 16 mm respectively. As a conclusion, the residue of antibacterial drugs may cause serious health problems, therefore the routine screaning test should be performed in our country. Key Words: Antibacterial, antibiotic, beef, inhibitor, residue.
Collections