Postprandial lipeminin ve delipidizasyonun biyokimyasal test sonuçları üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
s^ 56 ÖZET Klinik Biyokimya laboratuvarlarında, tokluğun test analiz sonuçlan üzerine olumsuz etkilerim önlemek amacı ile hastalardan kan örnekleri sabahlan bir gece açlık sonrası alınmakta ve zaman kaybına neden olmaktadır. Sabah kahvaltısı yapmış bir hastada, günün herhangi bir saatinde alınan kan örneğinde ne gibi değişimler olabileceğini gözlemek, olacak değişimlerin delipidizasyonla düzeltilip düzeltilemeyeceğini araştırmak amacı ile yapılan bu çalışmada ; a. 20 gönüllü sağlıklıda alman açlık kanlarından sonra verilen standart test yemeğini (soya yağı 50gr/m2, yumurta beyazı proteini 25gr/m2, glukoz 50gr/m2, yumurta şansı proteini 6.3gr/m2, 200 mi limonlu su) izleyen 2, 4, 6 ve 8.ci saatlerde kan örnekleri alınarak, bütün serumlarda Dupont Dimension AR oto analizöründe 26 farklı biyokimyasal test çalışıldı ve test yemeği sonrasındaki saatlerde elde dilen değerler, açlık değerleri ile istatiksel olarak karşılaştınldı. b. Yemek sonrası saatlerde en belirgin artış trigliseridde ve ona bağlı hesaplamalarla elde edilen LDL ve VLDL-kolesterolde görüldü. Diğer parametrelerdeki artışların, tıbbi karar düzeylerini aşmadıklan saptandı. c. 4. ve 6. Saatlerde alman kanlann serumlarından (serum trigliserid değeri en yüksek olan kanlar) CCL* ile lipid ekstraksiyonu (delipidizasyon) yapılarak trigliserid düzeyleri belirgin olarak düşürüldü ve biyokimyasal testler tekrarlandı. Bu testlerde; GLU, T.Pro, AST, ALT ve LDH düzeylerinin çok arttığı saptandı. Sonuç olarak ; tokluk sonrası 2.ci saatten itibaren alman kanlardan trigliserid LDL-kolesterol ve VLDL-kolesterol dışında diğer biyokimyasal testlerin yapılabileceği, delipidizasyona gerek olmadığı tartışıldı. a; 57 SUMMARY In clinical biochemistry laboratories, to prevent the unfavourable effects of satiety on test results, specimen of blood is taken from a patient on mornings after one night of starvation resulting in waste of time. This study has been performed to see the differences in test results of blood taken at any time from a patient who has had breakfast and to investigate whether possible differences could be corrected by delipidization. In this study; a. Blood taken from 20 healthy volunteers who are hungry at first has been analysed. Later on, standard test food (oral fat loading test) has been given to volunteers and their bloods have been re-taken after 2,4,6 and 8 hours. The blood has been analysed on Dupont Dimension AR Auto Analyser with 26 different biochemical tests. Blood tests that have been made on patients when hungry have been statistically compared with the tests based on blood taken after application of test food. b. After test food application, the clearest rise has been detected on triglyceride and LDL, VLDL- cholesterol, obtained by triglyceride related assessments. It has been observed that rises on other parameters do not exceed medically decision level. c. Blood serums taken at 4* and 6* hours (bloods having highest triglyceride levels) have been delipidizated by CC14 to decrease their triglyceride levels. The biochemical tests have been re-applied and it has been identified that GLU, T.Pro, AST, ALT, ALP and LDH levels increase dramatically. Finally, it has been discussed that if blood is taken since 2nd hour of satiety, other biochemical tests except for triglyceride, LDL-Cholesterol and VLDL-Cholesterol can be performed without need of delipidization.
Collections