O1 tipi şap aşılarının 146 S ve VP1 değerlerindeki değişikliklerin immüniteye olan etkisinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
54 ÖZET Oı Tipi Şap Aşılarının 146 S ve VPı Değerlerindeki Değişikliklerin İmmuniteye Olan Etkisinin Araştırılması. Bu çalışmada; şap aşısı hazırlanmasında uygulanan purifikasyon, inaktivasyon, adsorbsiyon gibi basamaklarda, Oı tipi şap antij eninin 146 S ve VPı değerlerinde oluşabilecek değişikliklerin tespiti amaçlandı. Oı virusu, tripsinle muamele edilen Oı şap virusundan hazırlanan aşılar ile Şap Enstitüsünde üretilen standart 20 seri Oı aşısı ve bunların hazırlanmasında kullanılan virus numuneleri testlerde kullanıldı. Bu virusların, BEI ile inaktivasyon öncesi ve sonrası AT, İT ve 146 S antijen değerleri tespit edildi. Aşı kombinasyonundaki 146 S antijen miktarının ölçümü amacıyla, aşıdan elusyon metodu ile aşı viruslan elde edildi. SDS-PAGE ile virus numunelerinin VPı bantları incelendi. Test edilen 20 standart aşının, inaktivasyondan sonra 2 ve elusyon metodu ile elde edilen aşı viruslarının ise 2 serisinde VPı bandı gözlenemedi. Oı virusu ve tripsinle muamele edilen Oı viruslarmdan aşı hazırlanarak, kobaylarda immunojenik aktiviteleri kontrol edildi. Eprüvasy ondan sonra bu aşıların 1/9 ve 1/1 dilusyonlannda koruma sağladığı tespit edildi ELISA ve SN50 ile ölçülen antikor titrelerinde bir korelasyon gözlendi. Sonuç olarak, nötralizan antikorların oluşumundan sorumlu olan VPı ve immunojen partikül olan 146 S antijeninin proteolitik parçalanmasının, immun yanıtta yetersiz antikor oluşumuna neden olduğu saptandı. Anahtar Sözcükler: Bağışıklık, Oı şap virusu ve aşısı, tripsin muamelesi, VPı, 146 S antijen. 55 SUMMARY Detection of the Variations in the 146 S Particles and VP, Values of Oi Type Foot and Mouth Disease Vaccines and Their Effect on the Immunity. Determination of the reasonable quantitative variations in the VPi and 146 S particles of Oi type FMDV exist during the vaccine preparation process, such as antijen purification, inactivation, adsorbtion to adjuvant and their effect on the immunity, was aimed in this study. Trypsin treated and untreated Oi type FMD virus besides 20 series of classical Oi type FMD vaccine which prepared in Ankara, FMD Institute were used as test materials. Similarly a comparison of the AT, IT, 146 S antigen quantities of either trypsin treated and untreated FMDV was studied.These criterion has significantly reduced in the enzymically treated virus. Virus was elueted from formulated vaccine to quantity the 146 S antijen content. VPi of the virus samples were detected by SDS-PAGE. In the 20 of the FMD vaccines tested at each production steps, VPi wasn't observed in the two after inactivation and in the other two virus samples after elution from the vaccine. Vaccines were prepared with both trypsin treated and untreated virus, and immunogenic activity of them was studied in guinea pigs. After challenge protection dilution of these vaccines were 1/1 and 1/9 respectively. There were also good correlation in the ELISA and SN50 titreş. It was concluded that the major immunogenic component of VPi and immunogen particles 146 S antigen of FMDV that proteolytic cleavage of these proteins has been resulted in a much lower immun response. Key words: Immunity, 146 S particles, Oi type FMD virus and vaccine, trypsin treatment, VPi.
Collections