Muğla ilinde ihracata yönelik domates üretimi ve pazarlaması üzerine araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada Muğla İlinde İhracata yönelik domates üretimi ve pazarlaması ile ilgili genel özellikleri belirlemek amaçlanmıştır. Muğla ilinde domates ihracatının tamamını örtü altında yetiştirilen domatesler oluşturmaktadır. Araştırma alanı olarak Fethiye ve Ortaca İlçeleri seçilmiştir. Üretimin ve ihracatın yoğun olduğu Fethiye ilçesinden Kumluova, Karaçulha ve Çamköy beldeleri, Ortaca İlçesinden Merkez ve Ekşiliyurt mahallesi seçilerek tesadüfü örnekleme yöntemi ile bulunan 92 üretici ile anket çalışması yapılmıştır. Anket soruları ile işletme ve üreticilere (eğitim durumu, yaş, sera varlığı vb.), seralara (sera iskeleti, yönü, örtüsü havalandırma vb.) toprak hazırlığına ( toprak analizi dezenfeksiyon, solarizasyon ve yeşil gübreleme) domates yetiştiriciliğine (çeşit, sulama, arı ve hormon kullanımı, hastalık ve zararlılarla mücadele vb.), verime ve güncel tekniklere (Entegre üretim, Organik tarım vb.) ve pazarlamaya ilişkin bilgiler toplanmıştır. Yörede serada domates yetiştiriciliğine 1973 yılında, ihracata ise 1984 yılında başlandığı saptanmıştır. Seralarda domates üretiminin ısıtmasız veya yağmurlama ve ısıtmalı olarak yaz sonu, sonbahar ve kış aylarında gerçekleştirildiği ve mevcut işletmelerin aile işletmeleri olduğu saptanmıştır. Üreticilerin eğitim seviyesi düşük olmasına rağmen, ihracatın önem kazanmasıyla birlikte serada domates yetiştiriciliği imkanlar dahilin de yeni teknikler uygulanarak ve gelişmeler dikkate alınarak devam ettirilmektedir. Üreticilerin üretim dönemine göre %80 i 12-25 ton/da ürün almaktadır. % 80 ide 8-15 ton/ da ihracata vermektedir.Anahtar kelimeler: Domates, İhracat, anket, sertifikalı üretim, örtüaltı The aim of this study is to determine general characteristics of tomato production and marketing oriented to export in Muğla. All tomatoes exported from the city are grown in greenhouses. Research was conducted in Fethiye (Kumluova, Karaçulha and Çamköy) and Ortaca (Centre and Ekşiliyurt) districts in which tomato production and exportation are common. A survey was realised with 92 growers selected randomly via face to face interviews. Questions were asked to the producers to provide information about the farms and growers, greenhouse structures, soil preparation, cultivation practices, recent techniques and marketing. It was determined that tomato cultivation in greenhouses was started in 1973 in the region and the first export was realised in 1984. The most common holding size (48%) changes between 0.1-0.3 ha. Iron frame is used in the greenhouses in the region. It was determined that proportion of greenhouses covered with glass and plastics are 31 and 69%, respectively. Greenhouses are heated only to protect the plants from frost damage. Common yield levels change between 110-200 tons/ha in long term production and 75-100 tons/ha in short season production. Roughly half of the growers export 51-80 tons/ha tomato.Key words: Fethiye, Ortaca, tomato, greenhouses, export.
Collections