Major depresyon hastalarında yeme bağımlılığı,metabolik parametrelerle ilişkisi,psikiyatrik bozukluklarla birlikteliği
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Yeme bağımlılığı bilimsel litaratürde son yıllarda gündemde olan bir kavramdır. Özellikle obez ve aşırı yemek yiyen kişilerde yemenin bir tür bağımlılığa dönüşebildiği ileri sürülmekte ve bu kişilerde gözlenen davranışların bağımlılıkta sıklıkla gözlenen aşırı istek, yoksunluk, tolerans gibi temel belirtilerle örtüşebildiği belirtilmektedir. Yapılan çalışmalar, yeme bağımlığı olan kişilerde bağımlı bireylerdeki ödül sistemine benzer şekilde özellikle yüksek karbonhidrat ve yüksek yağ içeren gıdaların mezolimbik bölgede dopamin artışına neden olduğunu göstermektedir. Alkol/madde bağımlılığında olduğu gibi yeme bağımlılığında da yiyeceklerin beyinde nörokimyasal yolakları etkilediği belirtilmektedir. Benzer şekilde; bariatrik cerrahi arayışında bulunan obez bireyler üzerinde yürütülen bir çalışmada da, yeme bağımlılığı olan bireylerin olmayanlara göre daha fazla depresif belirtiler gösterdiği bildirilmiştir. Araştırmamızda, Şubat 2017 – Aralık 2017 tarihleri arasında 79 sayıda major depresyon hastasına ve 30 sayıda sağlıklı bireye, sosyodemografik veri formu, komorbid psikiyatrik bozukluklar açısından DSM IV Eksen I bozukluklar için yapılandırılmış klinik görüşme ölçeği (SCID-I), Yale Yeme Bağımlılığı ölçeği, Gece Yeme Anketi ve Beck-Depresyon ölçeği uyguladık. Gece Yeme Anketi değerleri ile ve Beck Depresyon değerleri arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı korelasyon gözlendi. Hastalarının metabolik parametreleri değerlendirildi (Açlık kan şekeri, LDL–HDL-VLDL Kolesterol, Trigiliserit). YFAS'a göre yeme bağımlılığı saptanan major depresyon hastalarında HDL-Kolesterol değerleri istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük saptanırken, LDL-Kolesterol değerleri istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek saptanmıştır.Bu çalışmanın amacı; major depresyon tanısı alan hastalar ile sağlıklı bireyler arasında yeme bağımlılığı görülme oranlarını belirlemek ve yeme bağımlılığının metabolik parametrelerle (Açlık kan şekeri, LDL–HDL-VLDL Kolesterol, Trigiliserit) ilişkisini saptamaktır. Diğer bir amaç ise; major depresyona eşlik eden diğer psikiyatrik bozuklukların yeme bağımlılığına etkisini görebilmektir. Eating dependence is a concept that has been on the agenda in recent years in the scientific literature. Especially in obese and over eating people, it is suggested that eating can turn into a kind of addiction and it is stated that the behaviors observed in these people can overlap with the basic symptoms such as excessive desire, deprivation and tolerance frequently observed in addiction. Studies have shown that foods with high carbohydrate and high fat lead to an increase in dopamine in the mesolimbic region, similar to the reward system in dependent individuals in people with food dependence. Alcohol/substance dependency, as well as eating dependence, have been reported to affect neurochemical pathways in the brain of foods. Similarly; a study conducted on obese individuals in search of bariatric surgery reported that depressive symptoms were more depressive than those without food dependence.In our study, a structured clinical interview scale (SCID-I) for 79 major depressive patients and 30 healthy subjects, sociodemographic data form, comorbid psychiatric disorders DSM IV Axis I disorders, Yale Eating Depression Scale, Night Eating Questionnaire and Beck-Depression scale. There was a statistically significantc or relation between the values of the Night Eating Questionnaire and Beck Depression scores in the positive direction. Metabolic parameters of patients were evaluated (fasting blood sugar, LDL-HDL-VLDL Cholesterol, Triglyceride). Although HDL-Cholesterol values were found statistically significantly lower in the major depressive patients with food dependency according to YFAS, LDL-Cholesterol values were found to be statistically significantly higher.The purpose of this study is; determine rates of eating dependence between major depressive domains and healthy individuals and our to determine the relationship of food dependence with metabolic parameters (fasting blood glucose, LDL-HDL-VLDL cholesterol, triglyceride). Another aim is; to see the effect of other psychiatric disorders accompanying major depression on eating dependence.
Collections