Gürültüye bağlı işitme kaybında hiperkolesteroleminin etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Endüstrileşen ve endüstrileşmekte olan tüm ülkelerde gürültü, bireylerin işitme fonksiyonu üzerine olan etkileri nedeniyle ciddi bir sağlık problemi haline gelmiştir. Gürültünün işitme üzerine olan etkileri, gerek gürültülü ortamda çalışan işçilerde yapılan odyolojik ve elektrofizyolojik testler, gerekse hayvan deneylerinde kullanılan elektrofizyolojik ve histopatolojik yöntemlerle ortaya konmuştur. Ancak son yıllarda pek çok faktörün yanında hiperkolesteroleminin de gürültüye bağlı işitme kaybına yatkınlığa neden olduğu konusu gündeme gelmiştir. Böyle bir ilişkinin olduğunun bilinmesi gerçekten de, gürültülü ortamlarda çalışacak kişilerin seçimi ve sonuçta GBİK'nın önlenmesi açısından yararlı olacaktır. Bu görüşten hareketle, hiperkolesterolemi ile GBİK arasındaki ilişkiyi araştırmak üzere bir çalışma yapılmıştır. Kontrol grubu, gürültü grubu, hiperkolesterolemi grubu ve hiperkolesterolemi+ gürültü grubu olmak üzere 4 grup olarak planlanan çalışmada 50 kobay kullanılmıştır. Kontrol grubu normal yem ile beslenmiştir. Gürültü grubuna ait kobaylara toplam 21 saat 1 12.2 dB SPL geniş band gürültü uygulanırken, hiperkolesterolemi ve hiperkolesterolemi+gürültü grupları 4 ay boyunca normal yemlerinin yanında günde 1 gr saf kolesterol diyeti ile beslenmişlerdir. Hiperkolesterolemi+gürültü grubuna, kolesterol diyetinin 4.ayında hiperkolesterolemi oluştuğu teyid edildikten sonra toplam 21 saat 1 12.2 dB SPL geniş band gürültü uygulanmıştır. Tüm kobayların çalışma öncesi ve sonrası plazma kolesterol, trigliserit ve lipoprotein seviyeleri tayin edilmiştir. İşitme fonksiyonu 1 1.4/sn klik ABR testi ile kohlear morfoloji ışık mikroskobu ve transmission elektron mikroskop ile değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonunda, GBİK'na yatkınlıkta hiperkolesteroleminin rolü araştırılırken, tek başlarına gürültü ve hiperkolesteroleminin de işitme fonksiyonu üzerine olan etkileri vurgulanmıştır. ABR testlerinde kontrol grubunun elektrofizyolojik eşik ortalaması 20 dB iken, gürültü grubunda 34 dB, hiperkolesterolemi grubunda 25 dB. hiperkolesterolemi +gürültü grubunda 27.5 dB olarak bulunmuştur. Buna karşın, gürültü grubunda kobayların %50'sinde periferik işitme kaybı görülürken, hiperkolesterolemi grubunda %25, hiperkolesterolemi+gürültü grubunda %62.5 oranında görülmüştür. Gürültü, hiperkolesterolemi ve hiperkolesterolemi+gürültü gruplarında I. dalga mutlak latansında uzama, V. dalga mutlak latans ve I-V İPL'da kısalma saptanmış; kontrol grubu ile gürültü ve hiperkolesterolemi grupları, gürültü ve hiperkolesterolemi+gürültü grupları arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklar genellikle düşük klik şiddetlerinde elde edilmiştir. Kohleanın bazal ve orta tabakalarının incelendiği ışık mikroskobu ve TEM ile yapılan değerlendirmede, hiperkolesterolemi+gürültü grubundaki kohlear dejenerasyon bulgularının gürültü grubuna oranla daha ileri seviyede olduğu görülmüştür. ABR, ışık mikroskobu ve TEM ile elde edilen tüm bu bulgular, Wperkolesteroleminin gürültüye bağlı işitme kaybında artırıcı etkisi olduğunu göstermektedir. 113 SUMMARY Noise has become seriously one of the health problems due to effects on individual hearing in the industrial and developing countries. Audiologic and electrophysiologic tests, and histopathologic examinations in human and animal studies exhibited the effects of noise on auditory function.The importance of hypercholesterolemia in the susceptibility to noise-induced hearing loss (NIHL) was subjected to many investigations recently. Confirming the interaction between hypercholesterolemia and NIHL is actually useful in selection of workers for noisy environment and prevention of NIHL. Motivation from this point of view, a study aiming to investigate the correlation between hypercholesterolemia and NIHL has been carried out. Adult, fifty guinea pigs were divided to four groups including control, noise, hypercholesterolemia, hypercholesterolemia plus noise groups. Noise group was exposed for total of 21 hours to 112.2 dB SPL broad band noise. Hypercholesterolemia group was fed 1 gr of pure cholesterol daily added to the normal diet for four months. Hypercholesterolemia plus Noise group was firstly maintained on 1 gr of cholesterol daily added to the normal diet for 4 months and then exposed to 1 12.2 dB SPL broad band noise for total of 21 hours. The plasma level of cholesterol, triglycerides and lipoproteines were assayed before and after of experiment in the all groups. Auditory function and morphology of cochlea of all guinea pigs were assesed with auditory brainstem response to 11.4/sec clicks and light and transmission electron microscopy. The role of hypercholesterolemia in the susceptibility to NIHL was investigated. Effects of noise and hypercholesterolemia in the auditory function was stressed. Increased hearing threshold was found respectively as 50%, 25%, 62.5% of noise, hypercholesterolemia and hypercholesterolemia plus noise groups,. But means of hearing losses were determined to be 34 dB, 25 dB, 27.5 dB in these groups. The hearing level of control group was in 20 dB. Additionally, the ABR data showed prolongation of the absolute latency of wave I, shortening of absolute latency of wave V and I-V interpeak latency in all experimental groups regarding to control group. Differences of between control and noise groups, control and hypercholesterolemia groups, noise and hypercholesterolemia plus noise groups was found to be statistically significant in lower intensities, but no higher intencities. Light microscopy and TEM exhibited that structural alterations in hypercholesterolemia plus noise group was more than which is in noise group. All this findings showed that hypercholesterolemia has effect in susceptibility to noise induced hearing loss. 114
Collections