4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun gereği verilen cezaların işyeri sahipleri açısından özel ve genel caydırıcı etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun?un kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklayan maddelerinin öngördüğü cezalara ilişkin içkili lokanta, içkisiz lokanta, kahvehane ve internet kafe sahiplerinin cezanın kesinlik, hızlılık ve şiddetliliğine ilişkin algılarının ölçülmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda öncelikle kapalı alanda sigara içme yasağı ve Caydırıcılık Teorisi tek tek ele alınarak derinlemesine incelenmiştir. Sonrasında işyeri sahiplerinin bu Kanun?un öngördüğü cezalara ilişkin kesinlik, hızlılık ve şiddetlilik algılarını belirlemek üzere anket oluşturularak rasgele örneklem metodu ile tespit edilmiş toplam 260 işletme sahibine uygulanmıştır. Bu katılımcılardan elde etmiş olduğumuz veriler aritmetik ortalama ( ), standart sapma (S), Mann Whitney U, Kruskal Wallis ve Kendall?s Taub testi kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilmiş olan verilerin analizi neticesinde, bu Kanunda öngörülen cezanın kesinliğine ilişkin algı düzeylerinin çok yüksek, cezanın hızlılığına ilişkin algı düzeylerinin yüksek, ancak çalışmaya katılanların şiddetlilik algısının orta düzeyde olduğu anlaşılmıştır. 56-68 yaş grubundaki katılımcıların cezanın kesinlik ve hızlılık algılarının beklentimiz doğrultusunda diğer yaş gruplarına nazaran anlamlı şekilde farklılaştığı, içkisiz lokanta sahiplerinin en yüksek cezanın kesinlik algılamasına sahip olmasına rağmen kahvehane sahiplerinin en düşük cezanın kesinlik algısına sahip oldukları, içkisiz lokanta sahiplerinin kolluk kuvvetleri tarafından fark edilme algısına en yüksek düzeyde sahip olmalarına rağmen kahvehane sahiplerinin en düşük kolluk kuvvetleri tarafından fark edilme algısına sahip oldukları, içkisiz lokanta sahiplerinin en yüksek cezanın hızlılık algılamasına sahip olmalarına rağmen internet kafe sahiplerinin en düşük cezanın hızlılık algılamasına sahip oldukları ve içkili lokanta sahiplerinin cezanın en yüksek şiddetlilik algılamasına sahip olmalarına rağmen içkisiz lokanta sahiplerinin en düşük cezanın şiddetlilik algılamasına sahip oldukları anlaşılmıştır. Ayrıca, cezanın genel ve özel caydırıcılık boyutları beklentilerimiz doğrultusunda bu yöndeki hipotezi doğrulamıştır. n this study, it was aimed to evaluate the certainty, severity and swiftness of the restaurants, oriental coffee shops and internet café owners? perception of the punishments indicated in the article which regulates smoking in indoor places, mentioned in the Law nr 4207 on Prevention and Control of Tobacco Products. Primarily, smoking ban in indoor places and deterrence theory were analyzed individually and deeply. Then, in order to evaluate the perceived certainty, severity and swiftness among the shop owners perception for the level of the punishments indicated in this law, a survey was applied to randomly selected 260 businessmen. Data which were gathered from these participants were analyzed by arithmetic mean ( ), standard deviation (S) and Mann Whitney U, Kruskal Wallis and Kendall?s Taub tests. The analysis of the survey showed that the certainty level of the punishment indicated in the law was very high and swiftness level was high; however perceived severity level for the participants was moderate. Also perceived certainty and swiftness of the participants aged between 56 and 68 significantly differed from other age groups. The owners of restaurants without an alcohol license have the highest level of perceived certainty while the oriental coffee shop owners have the lowest. The owners of the restaurants without an alcohol license regarding perception of being noticed by the law enforcement was the highest while the oriental coffee shop owners was the lowest. Owners of restaurants without an alcohol license have the highest level of perceived swiftness of the punishments, whereas the internet café owners have the lowest level and finally owners of restaurants with an alcohol license have the highest level of perceived severity while the owners of restaurants without an alcohol license have the lowest one. Moreover, general and specific deterrence level of the punishment supported the hypothesis of the study as expected.
Collections