Kolon polipleri ve diyet ilişkisinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Diyet alışkanlıkları ve spesifik besin gruplarının kolon polip gelişimi, histolojisi ve boyutları üzerindeki etkisinin aydınlatılması.Materyal ve metot: 1004 hasta kolon polibi var-yok, kolon polibi olanlar ise hiperplastik-adenomatöz, <1cm - >1cm olarak sınıflandırıldı ve gruplar arası diyet alışkanlıklarının farkları incelendi.Bulgular: Araştırmamızda toplam 1004 kolonoskopi yapılan hastanın 350 (%34,9)'sinde kolon polibi saptandı. Bu poliplerin 246 (%70,3)'sı adenomatöz polipti ve tüm poliplerin 278 (%79,4) tanesi 1 cm'den küçükken, 72 (%20,6) tanesi 1 cm'den büyük olarak saptandı.Hiç kırmızı et tüketmeyenlere göre haftada birden az kırmızı et tüketenler polip görülme sıklığını 3 kat, haftada birden çok tüketenler ise 10 kat artırmaktaydı. Ayda 1-3 kez bulgur tüketenlere göre haftada 1-2 kez bulgur tüketenlerde polip görülme riski 1,7 kat, haftada 2'den çok tüketenlerde ise 8 kat artmaktaydı.Ayda 1-3 kez bulgur tüketenlere göre haftada 1-2 kez bulgur tüketenler adenomatöz polip görülme riskini 2 kat, haftada 2'den çok tüketenler ise 23 kat artırmaktaydı. Ayda 1-3 kez pirinç tüketenlere göre haftada 1-2 kez pirinç tüketenlerde adenomatöz polip görülme riskinin 1,5 kat azaldığı, haftada 2'den çok tüketenlerde ise polip görülme riski 2,4 kat azalmaktaydı.Haftada 2'den çok bulgur tüketenlerde ayda 1-3 kez tüketenlere göre 13 kat daha fazla 1 cm'den büyük polip görülmekteydi.Sonuç: Kolonda polip gelişimi, adenomatöz histoloji varlığı ve 1 cm den büyük polip gelişimi şeklinde bu üç kolorektal kanser risk faktörünü de artıran tek besin maddesi bulgur olarak saptanmıştır. Bulgurun tüketim şekli, sıklığı ve kolon kanseri saptanan hastaların geçmiş dönemdeki bulgur tüketimleri ayrıntılı sorgulanmalı ve konuyla ilgili daha ayrıntılı çalışmalar yapılmalıdır. Objective : Identification the effect of dietary habits and specific nutrient groups on colon polyp development, histology and size.Materıals and Methods : 1004 patients classified according to whether they have colon polyps or not, patinets with polyp were classified as hyperplastic-adenomatous, <1 cm -> 1 cm and the differences in dietary habits among the groups were examined.Results : In our study, colon polyps were detected in 350 (34.9%) of 1004 patients who had colonoscopy. Of these polyps, 246 (70.3%) were adenomatous polyps and 278 (79.4%) were smaller than 1 cm and 72 (20.6%) were larger than 1 cm.Those who consumed red meat less than once a week compared to those who never consumed red meat increased the frequency of polyps by 3 times, those who consumed more than once a week increased by 10 times. Those who consumed bulgur 1-3 times per month according to the bulgur consumed 1-2 times per week, the risk of polyps increased by 1.7 times. Those who consumed bulgur 1-2 times per week increased the frequency of adenomatous polyp by 2 times, consumed more than 2 times a week increased by 23 times compared to those who consumed 1-3 times per month. The risk factor for polyps larger than 1 cm was found only as bulgur consumption.Conclusion : The only nutrient that increases the risk of developing colonic polyps which are larger than 1 cm diameter and having adenomatous histology is bulgur. The type and frequency of consumption of bulgur should be questioned in detail and more detailed studies on this subject should be done.
Collections