İştahsız çocukların büyüme, gelişme ve yemek seçimi ile anne bilgi düzeyi ve duygusal durumunun birlikte değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bebek ve küçük çocukların %25-50'de beslenme sorunlarının, %1-2'sinde isebeslenme bozukluğunun görülmesine karşın bu konuda yapılmış araştırmalarsınırlıdır. Bu çalışma Sağlık Bakanlığı Ankara Dışkapı Çocuk Hastalıkları Eğitim veAraştırma Hastanesi'ne iştahsızlık yakınması ile başvuran, 6-60 ay arası dönemdeki300 çocukta beslenme problemlerinin nedenlerini araştırmak, büyüme - gelişimilişkisinin ailesel davranış biçimleri, annelerin beslenme bilgi ve anksiyete düzeyleriile ilişkisini değerlendirmek üzere yapılmıştır.Annelerin eğitim düzeyi ve yeme problemleri, prematürite, sezeryanladoğum, hastaneye yatış, demir eksikliği anemisi, gastroösefageal reflü hastalığı, annesütü alma süreleri, ekonomik durumları ve çocuklarla girilen çatışmaların çocuklarınyeme problemleri üzerinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır.Çalışmamızda annelerin Durumluluk Kaygı Envanteri (DKE) ve SüreklilikKaygı Envanteri (SKE) puanlarının yüksek bulunması, annenin durumluluksüreklilikgösteren anksiyetesinin yeme ilişkisine yansıdığı, anlık anksiyetedüzeylerinin daha yüksek olmasının çocukların yeme problemlerini tetiklediği;gelişim geriliği gösteren çocukların annelerinde puan ortalamalarının anlamlıfarklılık göstermiş olması, annenin kaygı düzeyinin çocuğun yeme reddinin süreveya şiddeti ile ilişkili olduğunu düşündürmüştür.Sonuç olarak çocukların yeme problemleri üzerinde annelerin eğitim düzeyi,beslenme bilgileri ve uyguladıkları yanlış çözüm yollarının etkili olduğu kadar, buproblemlerle sıklıkla tek başına mücadele etmeye çalışan annelerin duygusal yapılarıve kaygı düzeyleri de etkili bulunmuştur. Annelerin bu sorun karşısında yalnızbırakılmaması ve multidisipliner bir yaklaşımla yeme problemlerine çözümaramamız gerektiği görülmüştür. Despite the fact, that an estimated 25-50 % of infants and young childrenhave feeding problems and 1-2 % of infants have a feeding disorder; but there arelimited number of studies about feeding disorders in infants and young children. Theaim of this study was to search for the causes of feeding problems and assess therelationships between growth and development of the child, familial behaviourpatterns and the level of mothers knowledge and anxiety about feeding their children.Totally 300 children aged between 6-60 months and their mothers, who were takento the Ankara Diskapi Children's Hospital outpatient clinics with the complaint oflow appetite included this study.Educational status and eating problems of mothers, prematurity, caeseriansection, hospitalisation, iron deficiency anemia, gastroesophageal reflux disease,duration of breastfeeding, economic status of the family and conflicts with the childwere found to be factors related to eating problems of children.In our study, State - Trait Anxiety Inventory (STAI) test points of motherswere high, suggesting that the state and trait anxiety of mothers was reflected to theeating behaviour of their child. It was shown that mothers high temporary stateanxiety level triggered feeding problems. In addition, the average test points ofmothers, whose children have developmental delay were significantly different,which suggests that the anxiety level of the mother may be associated with theduration or degree of the childs food refusal.As a conclusion, the emotional structure and anxiety level of mothers, whousually have to deal with feeding problems alone, affects the eating behaviour ofchildren as well as the educational status, level of knowledge about feeding andinappropriate feeding practices. Mothers should not to be left alone and they shouldbe fully supported with a multidisciplinary approach in an attempt to solve feedingproblems.
Collections