Tip-2 diyabetes mellitusta glisemik kontrol düzeyi ile serum vitamin D ve parathormon seviyeleri arasındaki ilişkinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışmamızda Diyabetes Mellitus tip 2 hastalarında glisemik regülasyon ile serum D vitamini seviyeleri arasındaki ilişkiyi inceledik. Çalışmaya dahil edilen hasta grubu (toplam 375 kişi) kendi arasında HbA1C değerleri dikkate alınarak dört gruba ayrıldı:İyi kontrol grubu: HbA1C<6.5 % (145 kişi)Kabul edilebilir kontrol grubu: HbA1C 6.5-8 % (52 kişi)Kötü kontrol grubu : HbA1C 8-10 % (109)Kontrolsüz grup : HbA1C >10 % (68)Çalışmaya alınan ve diyabet hastalığına sahip olmayan kontrol grubu: 74 kişi. Çalışmamızda 375 kişilik hasta grubu ile 74 kişilik sağlıklı grup karşılaştırıldığında D vitamini seviyeleri istatiksel olarak anlamlı olmasa da sağlıklı grupta daha düşük bulundu ( hasta grubu :12,9 +/- 12,8 ng/ml , kontrol grubu :12,5 +/- 9,7 ng/ml (P=0,830)). PTH seviyeleri de istatiksel anlamlılık olmamasına rağmen sağlıklı grupta daha yüksek saptandı (hasta grubu PTH:46,9+/-25,1 pg/ml , sağlıklı grup PTH:48,2+/-19,6 pg/ml (P=0,209)). Bizim çalışmamızda Tip-2DM grubu ile kontrol grubunda hastaların PTH ve D vitamini seviyeleri anlamlı farklılık göstermemiştir (p > 0,05) Tip-2 DM grubunda HbA1C seviyesi % 6,5 altında olanların (iyi kontrol grubu) tedavi süreleri HbA1C seviyesi > %6,5 olan gruplara göre (yetersiz kontrol ,kontrolsüz) anlamlı olarak daha düşüktü (p < 0,05) In our study, we examined the relationship between glycemic regulation and serum vitamin D levels in Diabetes Mellitus type 2 patients. The patient group (total 375 people) included in the study was divided into four groups, taking into consideration HbA1C values among themselves:Good control group: HbA1C <6.5% (145 people)Acceptable control group: HbA1C 6.5-8% (52 people)Poor control group: HbA1C 8-10% (109)Uncontrolled group: HbA1C> 10% (68)The control group included in the study and did not have diabetes disease: 74 people. In our study, compared to 375 patient group and 74 healthy group, vitamin D levels were not statistically significant but lower in healthy group (patient group: 12.9 +/- 12.8 ng / ml, control group: 12.5 +/- 9.7 ng / ml (P = 0.830)). Although PTH levels were not statistically significant, they were higher in the healthy group (patient group PTH: 46.9 +/- 25.1 pg / ml, healthy group PTH: 48.2 +/- 19.6 pg / ml (P = 0.209 )). In our study, PTH and vitamin D levels of the patients did not differ significantly with the Type-2DM group and the control group (p> 0.05). In the Type-2 DM group, the treatment duration of those with a HbA1C level below 6.5% (good control group) was significantly lower than those with a HbA1C level> 6.5% (inadequate control, uncontrolled) (p <0.05).
Collections