Biyokimyasal ve hematolojik parametrelerin açlık-tokluk karşılaştırması.
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Amaç: Günümüzde sık kullanılan bazı biyokimyasal ve hematolojik tetkiklerde açlık ve tokluk arasında farklılık olup olmadığını tespit etmektir.Materyal-metod: Çalışmaya başlamadan önce doktorlara ve hastalara kan tahlilleri için uygun kan verme zamanı konusunda anket yapıldı. Çalışmaya toplam 112 hasta alındı. Bu hastalarda 8-10 saatlik açlık sonrası ve 600-700 kalorilik öğle yemeğinden 2 saat sonra alınan kanlardan kreatinin, SGPT, Na, glukoz, kalsiyum, albumin, total kolesterol, trigliserid, HDL, LDL, ALP, total bilirubin, LDH, hemogram, sedimentasyon, PT ve TSH çalışıldı ve değerleri karşılaştırıldı.Bulgular: Anketlere katılan hastaların (poliklinik hastası 54 ve kan alma birimine gelen 98 toplam152 hastanın) %75'i, doktorların % 77'si tetkiklerin aç karna yapılması gerektiği düşünmekteydiler.Çalışılan kanların sonucunda glukoz (p<0.01), trigliserid (p<0.01) ve trombositlerde (p=0.035) toklukta istatistiksel olarak anlamlı artış, sodyumda (p=0.01) ise toklukta anlamlı azalma tespit edildi. Diğer parametrelerde açlık ve tokluk arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı.Sonuç: Çalışmamızda tespit edilen glukoz ve trigliserid farklılıkları litaratür ile uyumludur. Trombosit sayısının tokluktaki istatistiksel olarak anlamlı artışı sirkadiyen ritim ile ilişkili olabilir. Sodyum ve trombositteki tokluktaki istatistiksel farklılığın açıklanabilmesi için daha farklı dizayn edilmiş klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.Anahtar kelimeler: Açlık, tokluk, biyokimyasal, hematolojik, parametre. Aim: İn this study, we aimed to determine the difference in some commonly used biochemical and hematological parameters, between fasting and food intake.Methods: The doctors and patients were conducted to a survey about the appropriate time for blood tests before the study. 112 patients were included in the study. Blood samples were collected after 8-10 hours of fasting and 2 hours after the 600-700 calories lunch. The results of creatinin, SGPT, sodium, glucose, calcium, albumin, total cholesterol, triglyceride, HDL, LDL, ALP, total bilirubin, LDH, hemogram, sedimentation rate, PT and TSH were compaired between fasting and food intake.Results: İn the survey, 75% of patients and 77% of doctors were thinking that the fasting was the appropriate time for blood tests. There were significant increase of glucose (p<0.01), triglyceride (p<0.01) and platelets (p=0.035) and significant decrease of sodium (p=0.01) after the food intake. There was no statistically significant difference for the other parameters.Conclusion:The differences that we determined for glucose and triglyceride were consistent with prior literature. Statistically significant increase in postprandial platelet count can be due to the circadian rythm of platelets. Different studies are required to determine the differences in sodium and platelets after the food intake.Keywords: Fasting, food intake, biochemical, hematological, parameter
Collections