Eksojen glikuronik asidin tavşanlarda glikuronid oluşumu üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
- 30 - ÖZET Bu calışmada, glikuronik asid oranı yüksek olan, kurutulmuş ekmek içi ve ekmek kabuğu ile beslenen tavşanların 24 saatlik idrarlarında total glikuronik asid, bağlı glikuronik asid (glikuronid) ve askorbik asid düzeyleri tayin edilmiş tir. Bulgular normal koşullarda beslenen tavşanlarda bulunan bulgularla istatistik olarak kıyaslanmıştır. Kuru ekmek içi ve kabuğuyla beslenen ve böylece fazla miktarda eksojen glikuronik asid almış olan tavşanlarda, total glikuronik asid düzeyi, beklenildiği gibi, normal koşulda beslenenlere oranla daha yüksektir. Buna paralel olarak kuru ekmek içi ve kabuğuyla beslenen tavşanlarda bağlı glikuronik asid düzeyleride yüksektir. Böylece bağlı glikuronik asid (glikuronid) atılışının artışı, tavşanlara verilen eksojen glikuronik asidin, karaciğerde glikuronidleşme yolu ile ger çekleşen zehirsizlendirme mekanizmasını hızlandırdığı izlenimini uyandırmaktadır. Diğer taraftan kuru ekmek içi ve ekmek kabuğu ile beslenen tavşanlarda idrarda askorbik asid düzeyide yüksek bulunmuştur. Bu bulgu verilen fazla eksojen glikuronik asidin yıkılarak, fazla miktarda askorbik aside dönüştüğünü göstermektedir.
Collections